Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jadranka Kosor odbacila je nagađanja da su se pri donošenju državnoga proračuna za iduću godinu pojavile teškoće među koalicijskim partnerima.


Predsjednica vlade najavila je da će prijedlog proračuna, idući tjedan, biti prihvaćen na vladinoj sjednici, a nakon toga upućen u Hrvatski sabor. Nakon današnje svečanosti obilježavanja 15. obljetnice potpisivanja Erdutskoga sporazuma Kosor je, na novinarski upit jesu li se među koalicijskim partnerima pojavili problemi, odgovorila niječno, ustvrdivši kako se nisu pojavili nikakvi problemi te kako su glavne naznake proračuna za 2011. dogovorene.

Vezani članci Nepremostive razlike Nepremostive razlike između partnera: Ne mogu se naviknuti na njihove užasne navike Bjelovar - 1 Najveći grad u Hrvatskoj bez prireza: Podno Bilogore svake je godine sve više beba, a raste i IT industrija

>> Friščić: S koalicijskim partnerima nema nikakvih sporova

'Proračun je dogovoren u zadanim okvirima jer je Hrvatski sabor prihvatio vladinu odluku da se rashodi u 2011. ne povećavaju i u tako zamrznute rashode morat ćemo uklopiti brojne obveze koje dolaze', kazala je Kosor, dodavši kako se, uz ostalo, radi o povećanu iznosu za kamate, sredstva za provedbu referenduma za ulazak u EU te parlamentarne izbore i popis stanovništva.

'Nema spornih pitanja'

Dogovorili smo da uz proračun za iduću godinu, prvi put u Hrvatskoj, donesemo i zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim ćemo na posebnu vrstu odgovornosti obvezati sve korisnike državnoga proračuna, kazala je premijerka Kosor. Dodala je kako se obavljaju završne pripreme za donošenje prijedloga proračuna, koji će idući tjedan biti prihvaćen na vladinoj sjednici, a nakon toga upućen u Hrvatski sabor te kako vjeruje da će proračun za iduću godinu biti donesen za 15-ak dana.

Spornih pitanja apsolutno nema i jučerašnja rasprava koalicijskih partnera o proračunu bila je do sada u najboljem ozračju, s punim razmijevanjem partnera za situaciju u kojoj se sada nalazimo, ali i za ono što želimo u idućoj godini, jer predviđamo rast od 1,5 posto, kazala je premijerka dodavši da bi, ako se pokrenu neke od planiranih velikih investcija, rast BDP-a mogao biti i veći. Na novinarski upit rekla je kako ne očekuje probleme pri izglasavanju proračuna u Hrvatskom saboru, procijenivši da će proračun biti izglasan i s većim brojem glasova od potrebnog. (Hina)