Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podobnik se predomislio

Nema prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku RH u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske udruge 'Zavod 25. lipnja 1991.' Marjan Podobnik u ponedjeljak je obznanio da se predomislio i da prekida akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referendum o ulasku Hrvatske NATO savez iako je još prošlog tjedna tvrdio da će u dobro osmišljenoj kampanji prikupiti potrebnih 40.000 potpisa.

'Zaustavljamo sve referendumske aktivnosti', rekao je Podobnik u ponedjeljak na konferenciji za novinare, dodavši da poziva i Stranku slovenskog naroda (SSN) iz Maribora, koja također vodi referendumsku akciju, da učini isto i prestane skupljati potpise.

Pročitajte i ovo Ruski vojnici "Pomno pratimo" Ukrajinska akcija izazvala Rusiju: "Bilo bi izrazito opasno da NATO to učini" NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!"

>>'Za mjesec dana Hrvatska će biti punopravna članica NATO-a'

Podobnikova udruga bila je prvotni inicijator referenduma, no od njega je najprije odustala potpisivanjem izjave da ga se odriče pošto je slovenski parlament prihvatio deklaraciju o granici s Hrvatskoj Podobnikova udruga bila je prvotni inicijator referenduma, no od njega je najprije odustala potpisivanjem izjave da ga se odriče pošto je slovenski parlament prihvatio deklaraciju o granici s Hrvatskoj u kojoj su prihvaćeni prijedlozi njegove udruge. No, Podobnik je potkraj prošlog tjedna najavio da će se ponovo uključiti u akciju prikupljanja potpisa jer je nezadovoljan interpretacijama nekih visokih dužnosnika da parlamentarna deklaracija nije konačna, nego početna pozicija prije pregovora ili medijacije s Hrvatskom.

Podobnik je novinarima objasnio da se na promjenu stajališta u vezi s referendumom odlučio nakon što je od predsjednika vlade Boruta Pahora i predsjednika parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Ive Vajgla 'dobio jamstva" da se neće relativizirati važnost zaključka slovenskog parlamenta koji je nedavno donio deklaraciju po kojoj Sloveniji pripada izlaz na otvoreno more, cijeli Piranski zaljev, te 'sporna područja' uz rijeke Dragonju i Muru. Zaključak parlamenta donesen je uz dopunu Slovenske pučke stranke (SLS) kojoj pripada i Podobnik i to stoga jer je takvo stanje na granici navodno bilo i prilikom osamostaljenja dviju država iz Jugoslavije.

Slovenija će ustrajati da Hrvatska povuče spornu dokumentaciju 

Uz to, Podobnik je rekao da je u nedjelju od visokih predstavnika države dobio jamstva da se neće mijenjati postojeći zakon o narodnoj inicijativi koji dopušta i referendum o međunarodnim ugovorima, te da će Slovenija i nakon početka medijacije o granici s Hrvatskom ustrajati na tomu da Hrvatska iz pristupne dokumentacije koju je poslala Europskoj komisiji povuče 'spornu dokumentaciju' o granici, a posebno zemljovide.

Po procjenama slovenskih analitičara, Stranka slovenskog naroda, koja je od marginalnog značaja, neće moći bez potpore nekih jačih stranaka ili udruga u određenom zakonskom roku do 26. ožujka prikupiti potrebnih 40.000 potpisa, jer ih je do sada prikupila samo oko 1.000..

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene