U udruzi Blokirani upozoravaju da tek slijede stotine tisuća ovrha nad nekretninama.


Za blokirane hrvatske građane nema olakšanja, a njihov je broj u stalnom porastu. Njih 323 tisuće ukupno duguje čak 33, 3 milijarde kuna. Više od pola tog duga odnosi se na banke kojima duguju čak 18 milijardi. U udruzi Blokirani upozoravaju da tek slijede stotine tisuća ovrha nad nekretninama. O odlasku na more zato može samo sanjati Sonja Ognjačević, jedna od stotine tisuća blokiranih u Hrvatskoj. Sonja od mirovine ne može živjeti jer je progutaju ovrhe.

Vezani članci Slika nije dostupna Jedina nekretnina se ipak može ovršiti: Pogledajte koje su iznimke Slika nije dostupna Raste broj blokiranih građana - Evo tko su najzaduženiji

'Ja sam imala svoju trgovinu i kako sam propala tako sam od onda u blokadi, već ima 11, 12 godina i uopće ne mogu ništa više da plaćam niti ništa, imam dugova preko glave', otkriva nam Sonja. Glavnicu od 60 tisuća kuna, kaže, premašio je iznos kamata. Izlaza ne vidi, nada se pomoći države. 'Mislim da bude država morala to sve maknuti i da se ispočetka ide i to je to', rekla je Sonja.

320 tisuća blokiranih građana ostat će bez povrata poreza: 'To nije u redu, sve su mi uzeli'

U samo dva mjeseca dug hrvatskih građana bankama narastao je za milijardu, pa sad iznosi 18,1 milijardu kuna. Državi duguju 3, 2 milijarde, a teleoperaterima 880 milijuna kuna. Ukupno 33,3 milijarde kuna.

'Samo na ime kamata taj dug raste pola milijarde kuna mjesečno, kako bi vrlo iluzorno rekli, to je 67 milijuna eura svaki mjesec', rekao je Sarajko Baksa iz udruge Blokirani. Vladine mjere pomoći prezaduženima poput otpisa duga, zakona o stečaju potrošača, smanjenja zateznih kamata u udruzi Blokirani nazivaju mjerama kratkog daha. Očekuju, kažu, oko 100 tisuća ovrha nad nekretninama.

'U načelu sva ovršna rješenja idu na cjelokupnu imovinu, tako da se iskreno bojim što će se dogoditi, ne sa sto tisuća,. nego sa 300 tisuća ovršnih rješenja koja glase na cjelokupnu imovinu', dodaje Sarajko.

Zasad, oprost duga dobilo je tek 14 400 građana, dok je čak 136 tisuća blokiranih s dugom manjim od 10 tisuća kuna. Ipak, nisu ispunili kriterij Vlade za otpis duga. Kriterije za oprost duga nije ispunila ni naša sugovornica s početka ove priče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook