Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicija koja izumire

VIDEO: Pjesme za sve prilike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U mom šoru više blata nema, sve švaleri na nogama odnijeli!' Pjevaju to Mata Pavić i Zoran Ušković i dan danas po ulicama Gorjana u okolici Đakova. Premda je razlika u godinama gotovo dupla, obojica su bećari i dobri prijatelji. Kad se sretnu, tad i zapjevaju.

Nekada se cijelo selo orilo šokačkim bećarcima, prisjeća se Matina sestra Evica Bogdanović. Danas samo rijetko na posebnim prigodama i svečanostima, ali i na svinjokolji koja je ovih dana u punom jeku. Ekipa Provjerenog je upravo tamo zatekla 38-godišnjeg Zorana koji je pomagao susjedima, i opet našao vremena da se prisjeti nekog šaljivog poput: 'Ej kumo, da mi nisi kuma, pukla bi ti na gaćama guma!'

Premda više nije u Bećarinama, podružnici KUD-a Tena, poput Mate, često se druži sa članovima bivšeg društva pa i zapjeva pokoju. Mata u Bećarinama slovi kao prvi glas. Nije ni čudo. Kad zapjeva, pa i sam usred sela ili svog 'sokaka' malo tko ostane ravnodušan.

Da bećarac može biti i pristojan, ali i uvredljiv, erotičan, ali prije svega zanimljiv i smiješan, priča nam Mihael Ferić, rodom iz posavskog sela Slavonskog Kobaša. Ovaj etno muzikolog godinama proučava folklor i tradiciju Slavonije, a samim time i bećarce. Danas ih više ne pjeva, no sve o njima ima u malom prstu. Prisjeti se i on mladih dana kada je i on bećario. Kaže, nije to bilo kao danas. Izravni, prosti bećarci su se izbjegavali. Sve se to nekako lijepo kamufliralo. Poput one 'Nema mjesta u našemu gaju, gdje se tvoja leđa ne poznaju!' Kaže, tu ništa nije rečeno prosto, a opet je vrlo jasno o čemu se radi.

Postoji i društvo bećaruša

No nema Slavonija samo bećare, tvrdi Mihael. U Vranovcima kraj Slavonskog Broda godinama postoji društvo bećaruša. Elizabeta Valić, dočekala nas je sa svojim kolegicama Marijom, Terezijom i Mihaelom i pokazala da ni žene nemaju dlake na jeziku, barem onako dvosmisleno.

Bećarac se tako može čuti i iz ženskih, no najčešće muških usta. Premda ga je sve manje na 'sokaku', u slavonskim dušama i dalje živi, i oživi svaki put kad se šokci i šokice sretnu uz malo kulena i čašicu rakije!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene