Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nema elemenata za istragu o poslovanju Lenca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci na osnovi obrađene dokumentacije o poslovanju Brodogradilišta Viktora Lenca d.d. nije utvrdilo elemente za podizanje istražnog zahtjeva,

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci isto tako nije ni utvrdilo manjkavosti ili protuzakonitosti u poslovnoj suradnji tog brodogradilišta i "tvrtke kćeri", bivše off shore tvrtke "Viktor Overseas", doznaje se danas iz Županijskog državnog odvjetništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Agonija duga pet godina 'Viktor Lenac' ponovno na nogama Slika nije dostupna Viktor Lenac Potonuli dok 7 iz mora se vadi u dijelovima

Preko tvrtke Viktor Overseas, registrirane u inozemstvu, Brodogradilište Viktor Lenac d.d. je, u razdoblju prije pokretanja stečaja, ugovaralo poslove.

Po riječima zamjenika županijskog državnog odvjetnika Darka
Karlovića, cjelovita obrada dokumentacije o poslovanju Brodogradilišta Viktora Lenca d.d., koju je policija dostavila riječkom Županijskom državnom odvjetništvu se nastavlja, ali za sada nema važnijih pomaka, odnosno elemenata za podizanje istražnog zahtjeva i pokretanje sudske istrage.

Karlović je kazao da se na tom predmetu i dalje radi te da se čekaju još neki podaci, među ostalim od Porezne uprave.

Policijski izvidi u Brodogradilištu V. Lencu započeli su u 2003.,
nešto prije početka stečajnog postupka u tom brodogradilištu, nazahtjev Županijskog državnog odvjetništva.

U sklopu tog predmeta utvrđuju se činjenice o poslovanju
brodogradilišta, izdavanju državnih jamstava i upisu vlasništva napomorsko dobro u Martinšćici.

U predmetu su obrađeni i podaci iz kaznene prijave koju je policija podnijela protiv bivšeg direktora brodogradilišta Damira Vrhovnika, radi sumnje za nesavjesno poslovanje. 

Odvjetništvo je još 2004. utvrdilo da nema osnova za podizanje optužnice na temelju dostavljene prijave.

Županijsko državno odvjetništvo je nakon pokretanje stečaja u
brodogradilištu, tužbom zatražilo i ostvarilo povrat vlasništva
zemljišta na kojemu se nalazi brodogradilište, a koje je, iako je riječ o pomorskom dobru, rješenjem riječkog Općinskog suda sredinom devedesetih upisano kao vlasništvo privatne tvrtke Viktor Lenac d.d.

Na osnovi vlasništva zemljišta i druge imovine, brodogradilište V. Lenac je ostvarivalo hipotekarne kredite, koji nisu vraćeni, pa je na riječkom Trgovačkom sudu potkraj 2003. otvoren stečaj.

Vjerovnici brodogradilišta prihvatili su u ožujku ove godine stečajni plan, ali ga je Visoki trgovački sud nedavno, na osnovi žalbe dijela vjerovnika, vratio na ponovnu izradbu.

Žalbu je podnijela skupina kooperantskih tvrtaka, koja je tijekom stečaja svrstana u opći isplatni red vjerovnika i kojima su tražbine u cijelosti otpisane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene