Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMA NA LJEVICI

Predsjedništvo ustraje da izbačeni članovi ne mogu ostati u Klubu SDP-a: "Podijeljeni smo u dvije grupacije"

Peđa Grbin
Peđa Grbin DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: DNEVNIK.hr +0 Peđa Grbin Galerija 1/2 >>
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da se izbačene članove ne može zadržati u Klubu zastupnika, a ako se odluka središnjeg tijela stranke ne bude provodila Predsjedništvo će morati donijeti "odluke kakve god one teške bile".

Održana je sjednica Predsjedništva SDP-a. Na njoj se raspravljalo o izbačenim članovima i mogu li oni i dalje biti dio Kluba SDP-a. Nakon sjednice izjavu je dao predsjednik stranke Peđa Grbin.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

"Vodstvo SDP-a je raspravljalo jednu neugodnu i neodrživu situaciju koja zadaje glavobolju našim simpatizerima, a koja se odnosi na funkcioniranje Kluba zastupnika SDP-a. Stav vodstva SDP-a je jasan: isključeni članovi SDP-a ne mogu biti članovi kluba zastupnika SDP-a", objasnio je.

Takvu odluku morat će poštivati svi članovi i članice stranke, poručio je dodavši da će on i politička tajnica stranke Mirela Ahmetović o njoj pojedinačno u narednim danima razgovarati sa svim kolegicama i kolegama iz SDP-ova Kluba.

Istaknuo je i kako je riječ o političkoj odluci na kojoj Predsjedništvo stranke ima pravo inzistirati jer je za to dobilo mandat od članica i članova stranke, "da ju vodimo, da strankom upravljamo".

"Ovdje se radi o političkoj odluci i, ako želimo biti organizirani - a želimo, ako želimo provoditi našu politiku - a želimo, ako želimo biti jaki - a želimo, onda se odluke središnjeg tijela stranke moraju provoditi", upozorio je Grbin.

Što se tiče sjednice Kluba zastupnika, ona će se, kako je rekao, održati, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena, a "na nju Predsjedništvo stranke dolazi s jasnim stavom, a to je da isključeni članovi SDP-a ne mogu biti članovi Kluba zastupnika".

Podijeljeni u dvije grupacije

Odbio je komentirati novinarsko pitanje hoće li Davorko Vidović biti isključen iz stranke, ustvrdivši kako je "statut SDP-a jasan: odluke središnjih tijela stranke moraju se provoditi. Ako se odluka središnjeg tijela stranke ne bude provodila, Predsjedništvo će morati donijeti odluke, kakve god one teške bile".

Na pitanje hoće li to značiti odlazak još nekih članova Kluba iz stranke, Grbin je kazao kako se nada da ne znači, te da će u danima koji slijede napraviti sve što može kako se to ne bi dogodilo.

"Ova situacija je za bilo koju političku stranku neodrživa i sigurno joj ne pomaže u radu. Mi kao SDP itekako imamo puno toga za reći o stvarima u našem društvu, a to i činimo, a sve nažalost pada u drugi plan jer se naš Klub u osnovi podijelio na dvije grupacije: jednu grupaciju koja želi raditi i zastupati građane koji su ih birali u Hrvatski sabor, i drugu grupaciju, koja se brine o vlastitim interesima", rekao je.

"Ja ću kao što sam rekao napraviti sve što mogu da u narednim danima ova grupacija koja želi raditi, koja želi zastupati naše političke ideje i stavove bude veća i bude ta koja će upravljati klubom i procesima", dodao je.

Poručio je i da "jedna politička stranka može imati samo jedno vodstvo, a vodstvo je odluku danas donijelo i, sukladno našim pravilima, sve članice i članovi stranke dužni su je poštovati".

Što se događa u stranci?

Što se to događa u SDP-u i o kakvim je problemima riječ, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak. Kako je rekao, očito da Grbin nema kontrolu nad SDP-om, barem ne u Klubu zastupnika te stranke.

"Činjenica je da Peđa Grbin ima većinu u Predsjedništvu i Glavnom odboru stranke, međutim u Klubu zastupnika - nema. Peđa Grbin je nedavno izbacio četiri saborska zastupnika iz stranke, među njima i Rajka Ostojića i Nikšu Vukasa, dvojicu najbližih suradnika bivšeg predsjednika Davora Bernardića", rekao je Jarak.

"18 zastupnika SDP-a se usprotivilo takvoj odluci, potpisali su službeni zahtjev da se raspravlja o tome mogu li oni i dalje biti članovi Kluba zastupnika SDP-a. 32 zastupnika je SPD imao u Hrvatskom saboru. Peđa Grbin kaže da ih je 28, međutim, više od polovice, njih 18 traži da se o tome raspravlja", dodao je Jarak. 

To su Davor Bernardić, Zvane Brumnić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Marina Opačak Bilić, Rajko Ostojić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Renata Sabljar-Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović, Nikša Vukas i Sanja Udović, a neslužbeno se doznaje da je još četvero zastupnika neutralno, odnosno, da nisu uz šefa stranke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene