Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu proslave 50. obljetnice Demokratske zajednice mladih Europe (DEMYC)) u Zadru je danas počela ljetna škola 'Novo europsko vodstvo, prilika za drugačiju Europu'.


Govoreći u ime predsjednice HDZ-a i predsjednice Vlade Jadranke Kosor, potpredsjednik stranke i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta je rekao da su mnogi u Hrvatskoj nakon neočekivanoga odlaska bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a dr. Ive Sanadera, mislili da je stranka uzdrmana i da ju je moguće srušiti, dodavši da je HDZ čvrst te da predsjednica Kosor vodi stranku i zemlju u skladu s jasnim vizijama koje smo odavno zacrtali. Podsjetivši da je cilj Hrvatske punopravno članstvo u Europskoj uniji nakon što smo postali članica NATO-a, Kalmeta je rekao da su pregovori o ulasku u EU trebali završiti do kraja ove godine, ali zbog slovenske blokade u tome nećemo uspjeti. Međutim, nastavio je Kalmeta, otvorena pitanja sa Slovenijom su pred rješenjem, očekujemo vrlo brzo njihovo rješavanje, te početkom 2010. godine završetak svih pregovora o ulasku u EU.

'Sanader je organizirao i europeizirao HDZ'

Vezani članci Testiranje na koronavirus i Davor Božinović, ilustracija Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja Slika nije dostupna ''Gledamo sve te pregovore, sve sjednice Vlade i čini se da za sve ima novca samo nikad za prosvjetu''

U nastavku je dodao, da Hrvatska nije izuzeta od gospodarske krize u Europi i svijetu, te da bilježi negativne ekonomske pokazatelje u prvom tromjesečju ove godine. No, Vlada reagira gospodarskim potezima sukladnima krizi. Antirecesijske mjere daju rezultate i u prvom tromjesečju iduće godine očekujemo pozitivne tijekove u gospodarstvu. Naredna godina bit će teška, a 2011. puno lakša, zaključio je Kalmeta, govoreći pred pedesetak sudionika Ljetne škole DEMYC-a. U svom govoru Kalmeta je naglasio da je Zadar doživio nakon razaranja u ratu veliki procvat a najveće zasluge za to pripadaju HDZ-u, koji je svih godina od uspostave samostalne Hrvatske, na vlasti u tom gradu u kojem će i ubuduće pobjeđivati. Ustvrdio je da je u svojoj povijesti HDZ imao tri predsjednika: dr. Franju Tuđmana, dr. Ivu Sanadera i danas Jadranku Kosor i da je svatko od njih 'pravo rješenje za pravo vrijeme'. Za Sanadera je ocijenio da je imao veliku ulogu u organizaciji i europeizaciji stranke, te ju je otvorio svim europskim organizacijama. Predsjednica Jadranka Kosor je žena koja ima snage, volje, želje i znanja voditi i stranku i zemlju u pravom smjeru, poručio je Kalmeta.

'Nema desničarenja i podjela u koalicijskoj vlasti'

Potpredsjednik HDZ-a i ministar financija Ivan Šuker izjavio je da u HDZ-u nema nikakvih podjela, niti desničarenja. Šuker je izjavio da je ta stranka zajedno s koalicijskim partnerima spremna privesti mandat sadašnje Vlade do kraja.

'Mi za razliku od onih koji kritiziraju i ne nude ništa imamo rezultate', kazao je Šuker na konferenciji za novinare uoči sastanka Županijskog odbora HDZ-a Sisačko-moslavačke županije. Šuker tvrdi da je Hrvatska među rijetkim europskim zemljama koje bilježe manji pad gospodarskog rasta u drugom kvartalu nego u prvom kvartalu ove godine. U prvom kvartalu on je iznosio je 6,7 posto, a u drugom 6,3 posto. Istaknuo je da takve rezultate, u Europskoj uniji imaju jedino Slovačka, Francuska i Njemačka. Osvrnuvši se na najavljene prosvjede u organizaciji Hrvatske udruge sindikat kazao je da u proteklih osam mjeseci plaće, mirovine, dječji doplatci, socijalne naknade i druga socijalna davanja iz državnog proračuna nisu kasnila.

>> Matijašević: Građani će prosvjedovati s nama

'Zbog čega to HUS prosvjeduje?'

'Postavljam pitanje tom sindikatu što bi se dogodilo da nismo osigurali 900 milijuna kuna za protestirana jamstva za hrvatsku brodogradnju i 400 milijuna kuna za kamate koje su trebali platiti. Gdje bi tada škverani radili, a oni su članovi tog njihovog sindikata i što bi se dogodilo s hrvatskom brodogradnjom?', upitao je Šuker. Iznio je podatak da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojima prosječne plaće ove godine rastu za nešto više od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je postavio pitanje protiv čega to ide prosvjedovati taj sindikat.

Napomenuo je da uvođenje kriznog poreza nije izvorna ideja Vlade, već jedne sindikalne središnjice koja nije pristala na smanjenje plaća pa je predložila porez koji će zahvatiti sve zaposlene. Najavio je da je cilj Vlade u 2010. zadržati potrošnju ispod ovogodišnje razine, smanjiti deficit državnog proračuna te 'ostati čvrsto na zemlji, s glavom iznad vode i zauzeti što bolje pozicije kada dođe do ekonomskog oporavka'.  (Hina)