Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

21 milijardu kuna duguju građani pod ovrhama. Brojka raste, a ono što mnogi ne znaju jest mogućnost prijeboja. To mogu napraviti svi kojima država duguje novac - od primjerice medicinskih sestara, do poljoprivrednika.


Svetlana Blažević jedna je od 271.884 građana u blokadi. Ovrhu je dobila prije sedam dana na sve svoje račune i jednu nekretninu. Suprugov građevinski obrt je propao. Tužili su one koji njima duguju, dobili presudu, ali novca još nema. 'Izmanipulirana sam od strane sustava. Ne daju mi apsolutno nikakvu mogućnost ni dogovora ni pregovora', kaže Svetlana.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlada odlučila: Država će sanirati dug zdravstvenih ustanova veći od 1,1 milijarde kuna Slika nije dostupna Država duguje državi, a što je sa poreznim 'stupom srama'?

Dug, kaže, na ovakav način ne može vratiti ni za tri života. No za dio dužnika ipak ima nade u obliku prijeboja duga. Može ga tražiti svaki građanin ili pravna osoba u blokadi, kojoj u isto vrijeme država duguje. Primjerice ako državna tvrtka nije platila ugovoreni posao. U to spadaju i potpore ribarstvu i poljoprivredi.

Prijeboj je moguć i za sudske sporove koje su građani dobili, a novac čekaju iz proračuna, primjerice neplaćen prekovremeni rad, kao sada kod zdravstvenih djelatnika.

>> Ovršni zakon: Nema ovrhe nad nekretninom u kojoj živite

Izmjena ovršnog zakona trebala bi štiti građane od gubitka jedinog krova nad glavom ili ostanak godinu dana dok ne nađe alternativu. Za Hrvatsku udrugu javnih ovršitelja to je samo estetska promjena.

'Kod opcije da dužnik ostane u prodanoj nekretnini 6-12 mjeseci bitno je da je ta mogućnost ograničena samo na nekretnine na kojima nije upisana hipoteka u korist vjerovnika koji je pokrenuo ovrhu. A to baš je slučaj u većini', kaže Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja.

Povećat će se, tvrdi Vidmar, i troškovi ovrha jer će rad odvjetnika obavljen u ovrsi nakon što ovršni spis ode od javnog bilježnika biti dodatno naplaćen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju