Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štednja u zdravstvu

Neki bi lijekovi mogli nestati s tržišta, evo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štednja u zdravstvu svakim danom sve više prijeti zdravlju pacijenata.

Štednja u zdravstvu svakim danom sve više prijeti zdravlju pacijenata. Zbog novog pravilnika o načinu formiranja cijena na veliko, neki bi lijekovi mogli nestati s tržišta. Riječ je o lijekovima kojima se uglavnom liječe teške kronične bolesti.

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

'Stav je udruge veledrogerija da lijekove iznad 500 kuna više ne distribuira ni u ljekarne ni u bolnice. U slučaju primjene tog pravilnika definitivno će doći do nestanka tih lijekova na tržištu u Hrvatskoj', kazao je Jasminko Herceg, predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima.

KBC Zagreb: Pacijent nije ostavljen usred operacije zbog kraja smjene

Osim toga, smjenski rad u bolnicama već u samom početku primjene pokazuje svoje negativne strane. Ograničavanjem broja sati rada liječnicima ne stigne se obaviti sav posao, tako da već sada u mnogim bolnicama uspijevaju obaviti samo hitne zahvate. Liste čekanja time se ponovno produžuju, a iz Ministarstva zdravlja ističu kako će se novom sustavu rada ustanove trebati prilagođavati nekoliko mjeseci.

'Nekakvim plastičnim govorom, na našoj klinici za otorinolaringologiju liste su se udvostručile. Dakle, djeca koja moraju vaditi tonzile to više ne mogu napraviti za tri mjeseca nego se sad naručuju u 11. Mjesecu', kazala je Davorka Herman Mahečić, članica glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata.

U Ministarstvu zdravlja u četvrtak sastanak s veledrogerijama

Iz Ministarstva zdravlja doznaje se da će se u četvrtak održati sastanak s predstavnicima Udruženja veledrogerija koje traži dogovor o maržama na cijene lijekova tvrdeći da veledrogerije više ne mogu izvršavati preuzete obveze prema bolnicama.

Udruženje veledrogerija zatražilo je hitan sastanak s predstavnicima Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), nakon što je novi pravilnik o cijenama lijekova na veliko povezao visinu marži sa cijenama lijekova.

Na lijekove skuplje od tisuću kuna od kraja siječnja je marža s 8,5 posto snižena na maksimalno jedan posto. Udruženje ističe da upravo ti skupi lijekovi čine 85 posto prometa veledrogerija s bolnicama.

Pravilnik je neodrživ jer ne pokriva ni osnovne troškove poslovanja ljekarni i veledrogerija, a u njegovu donošenju nije se konzultiralo struku, navodi Udruženje veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u dopisu upućenom Ministarstvu i HZZO-u, u kojemu je zatražilo hitan sastanak.

Po prethodnom pravilniku visina marže mogla je biti do 8,5 posto, neovisno o cijeni lijeka, pojašnjava predsjednik Udruženja trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Jasminko Herceg.

"Po novim pravilima veledrogerije više uopće ne mogu prenositi rabate na bolnice i ljekarne. Uzima se ljekarnama i pogoduje farmaceutskim kompanijama, bez ikakve koristi za državni proračun", tvrdi Herceg. Pojašnjava da bez prenesenih rabata od proizvođača ljekarne neće moći pokriti troškove poslovanja. Prijeti masovno zatvaranje ljekarni, među kojima je i njih 350 u državnom vlasništvu.

Udruženje navodi da veledrogerije još uvijek imaju potraživanja prema bolnicama starija od tri godine. Za to plaćaju preko 100 milijuna kuna kamata bankama za kredite kojima financiraju zdravstveni sustav, a sve to, kako ističu, "iz marže propisane pravilnikom".

U Ministarstvu zdravlja kažu da je HZZO nakon detaljne analize marži na hrvatskom tržištu lijekova, u namjeri smanjenja troškova za lijekove, predložio smanjenje jedinstvene veleprodajne marže koja je iznosila 8,5 posto, ovisno o cijeni lijeka.

Navode da je Ministarstvo prihvatilo prijedlog HZZO-a kako bi se omogućile reformske mjere usmjerene na racionalizaciju potrošnje lijekova koje predlaže i provodi HZZO. (Hina/B.Š)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene