Već sada se mogu planirati odmori i za iduću godinu jer su, napokon, dogovoreni novi kalendari školskih praznika. Uvode se jesenski, ali i zimski praznici u dva dijela – u prosincu i u veljači, ali ne za sve.

Galerija Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Model 4 školskih praznika u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) +0 Model 1 školskih praznika u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)

Sve po starom ostat će za većinu učenika jer većina je osnivača škola izabrala stari princip. Dakle, 20 dana zimskih praznika i 10 proljetnih.

Vezani članci Andrej Plenković Objavljeno kako će izgledati nastava u novoj školskoj godini: Maske ostaju, učenici se mogu miješati, vraćaju se roditeljski sastanci... Željko Reiner Reiner oštro o prijedlogu Radničke fronte kojim bi radnici dobili slobodan dan ako praznik pada za vikend: "Ne znam bih li se smijao ili plakao"

Praznici se mijenjaju u krapinsko zagorskoj, međimurskoj, karlovačkoj, sisačko-moslovačkoj, bjelovarsko-bilogorsko te istarskoj županiji. Po novom će na praznike ići i gotovo svi učenici u zadarskoj županiji.

Svi oni će imati jesenske praznike, a zimske u dva dijela – u prosincu i veljači i još proljetne. Po tom će modelu ići i pet škola u Koprivnici, a sve ostale u koprivničkoj županiji po starom modelu.

U Đurđevcu će samo jedna škola imati jesenske praznike, zimske u jednom komadu i još proljetne.

Dio roditelja nije baš najsretniji. ''Mislim da će to biti problem drugi mjesec i jesen jer tko će čuvati malu djecu?'', pita se Nada iz Karlovca. S njom se slaže i sugrađanka Varnesa. ''Mislim da bi bilo bolje da je u komadu kao što je i do sada bilo'', kaže Varnesa.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja ne očekuju konfuziju i probleme. ''Za pretpostaviti je da su i na terenu dolje i škole odradile svoj dio posla i s roditeljima komunicirali najbolji model za potrebe tog područja'', kazala je Branka Ramljak, državna tajnica u ministarstvu.

Škola svima počinje nešto kasnije - 9. rujna. A za sve ostale planove – roditelji, dobro provjerite školske klendare! 

U tablici ispod pogledajte po županijama kako su škole odabrale modele praznika.

Tablica by Anonymous JgGHYx on Scribd

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju