Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije gotovo 20 godina na proslavu Dana državnosti trošilo se, čini se, mnogo više. Taj praznik slavili smo na drugi datum, ali običaji su običaji.


Slavlja su tada bila raskošnija uz mnogo državne pompe, a vrhunac svake proslave bili su pečeni volovi i janjci. Sve je počelo u zagrebačkoj Dubravi i to u garaži zagrebačkog janjevca Sebastijana Berišića. Rame uz rame s prvim predsjednikom, najutjecajniji janjevac Sebastijan Berišić, slavio je prvi rođendan domovine. Bila je to fešta za pamćenje. 'Za taj dan državnosti ne samo da smo ispekli vola nego i sto kozlića', kazao nam je Berišić.

Vezani članci Fail Što više godina, to vatreniji rođendan: Brojne svjećice mogu biti problematične, pogotovo u ovoj kombinaciji Novogodišnji vatromet u Sydneyju održan je bez publike - 3 Odlazi omražena 2020.: Svijet, a ni Hrvatska neće je pamtiti po dobru. Sretna nam 2021.!

>> Mesić zijevao tijekom smotre oružanih snaga

>> Zna li itko koji je danas praznik?

Politikom se nije bavio, a njegove su proslave bile odraz domoljublja. Prvi je predsjednik uživao u društvu janjevaca, a o tri državna rođendana u zagrebačkoj Dubravi, tada su pisali su svi mediji. Danas je ostao samo gorak okus i blijeda sjećanja. Ljepša budućnost tada je bila svakodnevna misao, a mjesto na kojem je prije 18 godina bilo 10 tisuća ljudi, hrane i pića, danas je samo obična ulica o kojoj neke nove generacije i ne znaju previše.

>> 'Natječu se tko će snažnije naglasiti ružnu sliku o braniteljima'