Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ja čitam novine kao i vi"

Spas od strane milijardera, rekonstrukcija, upravljanje Vlade ili stečaj: Koja je prava budućnost Uljanika?

Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1
Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Galerija 1/3 >>
Isplatom plaća tenzije u Uljaniku i 3. maju smirile su se i štrajk je okončan, ali budućnost brodogradilišta i dalje je upitna. Dok se čeka odgovor Bruxellesa na plan restrukturiranja pojavila se informacija da je ukrajinski milijarder, vlasnik nekoliko brodogradilišta, zainteresiran za ulaganje u Uljanik grupu. No ministar gospodarstva Darko Horvat za Dnevnik Nove TV kaže da o tome ne zna ništa.

Počasni konzul Ukrajine Ivica Pirić u Hrvatskoj tvrdi da je ukrajinski milijarder Vadim Novinsky zainteresiran za ulaganje u Uljanik. Pirić je telefonom javio da je gospodin Vadim Novinsky je zainteresiran i da kroz tri do četiri dana ima sastanak s njim u Kijevu. Te da očekuje njegov brzi dolazak u Hrvatsku na razgovore.

Pročitajte i ovo Hamed Bangoura Objavio na Twitteru Bangoura opisao bliski susret s Plenkovićem: "Znam da nećete vjerovati..." Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt "

Prema globalnoj medijskoj kompaniji Forbesu, Novinsky je težak milijardu dolara i vlasnik je ukrajinskih brodogradilišta.

Saznali smo da se prošle godine sastao se s premijerom no ovu informaciju Andrej Plenković ne potvrđuje, ali ni ne demantira. "Ja čitam novine kao i vi" kaže Plenković.

Ministar gospodarstva Darko Horvat za Dnevnik Nove TV kaže da nema nikakav kontakt s ukrajinskim bogatašem ili njemu bliskim ljudima. Iz tvrtke Danka Končara, koji je izabran za strateškog partnera Uljanika službenog komentara nema. No neslužbeno poručuju - u slučaju prepuštanja pulskog škvera očekuju povrat pozajmice od 12,6 milijuna eura.

Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Neizvjesna budućnost Uljanika (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV

Koja je budućnost Uljanika? 

Sindikat želi vlasnika, koji neće ugasiti brodogradnju. Traže novi sastanak s ministrom Horvatom.
Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije iznio je njihova očekivanja. "Očekujemo da Vlada preuzme ulogu u upravljanju i kontroli Uljanika. U najmanju ruku očekujemo da imenuju svoje članove u Nadzorni odbor Uljanika" kaže Kutlača.

Plaće radnicima isplaćene su tek nakon vladinih jamstava Hrvatskoj poštanskoj banci. Još jedna zanimljivost je da u dokumentima koje smo dobili na uvid piše da je još prije tjedan dana Uljanik HPB-u, kako bi dobio novac za plaće, nudio prvenstvo naplate na tankeru vrijednom 15 milijuna eura. Ali u banci nisu pristali, jer nisu bili sigurni hoće li ga zbog problema uopće izgraditi.

Premijer Plenković uvjerava da Bruxelles odobrava jamstva. "Nema kritika, komisija je bila obaviještena o svemu što radimo" izjavio je Plenković.

U Vladi ipak neslužbeno priznaju da jamstvima krše pravila no da će im Bruxelles ovaj put progledati kroz prste.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar približava nam buduće izglede pomaganja države bez plana restrukturiranja. "Mislim da ubuduće više neće biti mogućnosti da država pomaže, ako nema plana restrukturiranja odobrenog od strane Europske komisije.''

Gradonačeknik Rijeke Vojko Obersnel očekuje brzo rješenje. "Nažalost nije problem samo u plaćama jer je problem i novcima za nabavku materijala. Ako se brzo ne nađe nekakvo rješenje bojim se da ćemo za dva mjeseca imati gotovo identičnu situaciju".

Rasplet krize u Uljaniku ovisi o Bruxellesu. U Zagreb sedmog rujna stiže povjerenica komisije za tržišno natjecanje.

Tada bi se barem moglo naslutiti hoće li plan restrukturiranja proći ili je stečaj sve bliže, što bi skupo mogli platiti porezni obveznici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene