Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Neisplata plaća nikako da u praksi zaživi kao kažnjivo djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregled najvažnijih zbivanja proteklog tjedna donosi Ivana Petrović.

Bila je ovo jedna od najkišovitijih veljača od kad je mjerenja. Takva je ona, stvorena vjerojatno nekom svađom na Olimpu kad su Zeus i Hermes jedni na drugoga bacali gromove, munje i sve strijele nebeske. Kći jedinica s jedanaestoricom braće kao i svaka žena - varljiva, nekad plače, a nekad se samo smije i donosi sunce.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter" Ivana Petrović - 5 Nokaut s Pantovčaka Analiza Ivane Petrović: "Milanović je ovo dugo pripremao, a trebao je objaviti datum i zašutjeti. Čeka nas izrazito prljava kampanja"

U veljači počinju maškare, sve je stoga smiješno i naopako. Pa i koke oko Zadra nesu zelenkasta jaja, a bogme i Sveti Otac Papa se malo zeznuo. Govoreći o Ukrajini, umjesto riječi slučaj 'caso', 'kauza', 'case' on je izgovorio psovku. Ovaj papa nije poliglot pa još malo mora brusiti talijanski.

Ukrajina - pijun za veliku igru

Nastavlja se ukrajinska kriza, ruska vojska situaciju na Krimu drži napetom, ali mirnom. Od početka krize u Ukrajini zauzeta je arhetipska hladnoratovska paradigma dobrog zapada i zlih Rusa. Najte najte, rekli bi Zagorci. Europska unija i Amerika nakon što su oporbu u Kijevu nahuškali na državni udar, a ne ih podržali da poštuju sporazum i Janukoviča smijene opozivom - sad pokazuju da ne znaju što bi.

Ići nekim 'global strike' planom, oslabiti Rusiju i akciju započeti u vrijeme Olimpijskih igara, bilo je i više nego amaterski. Taj potez jasno oslikava krizu 'lideršipa' u svijetu. Postoji nešto što se zove realpolitika, borba za utjecaj. A Rusija Ukrajinu u tom smislu neće pustiti. Kao što ni Ameri nisu pustili svoje naftne interese. Poznato je što su sve radili po Bliskom istoku. Siroti narod Ukrajine opet je pijun za veliku igru. A na Krimu su se pojavili i četnici.

Srbija se ne odriče Miloševića

Pred Međunarodnim sudom hrvatski pravni tim cijeli je tjedan iznosio dokaze kojim potkrepljuje tužbu protiv Srbije za genocid. Više od 20 godina nakon tragedije Vukovara, Škabrnje, Voćina, Nadina, Bogdanovaca i drugih mjesta dan je sveobuhvatan prikaz i zločina, ali i razgolićena činjenica do koje je mjere tužiteljstvo suda za bivšu Jugoslaviju svoj posao odradilo selektivno, politički i za konačno postizanje pravde - potpuno neučinkovito. Srbija ne osporava čin zločina, ali osporava zločinačku namjeru vodstva u Beogradu. Ne odriče se Miloševića i to je činjenica koja najviše brine. Sudeći prema mitskom govoru njihovih predstavnika Srbija, nažalost, ovo suđenje ne razumije kao civilizirani čin dviju država koje povijest ne mogu promijeniti, ali je mogu i trebaju rasvijetliti.

Jedini u NATO-u nemamo novu strategiju nacionalne sigurnosti

Nastavila se zavrzlama oko navodno nezakonitog zapošljavanja u SOA-i dok je Karamarko tamo bio šef. Vijeće za nacionalnu sigurnost neće se sastajati dok se premijer ne vrati iz Australije. Te afere s našim službama su kao neki 'default'. Nacionalna sigurnost nam je šuplja kao švicarski sir, to je i više nego jasno i to ne od jučer. Jedina smo zemlja članica NATO saveza koja nema novu strategiju nacionalne sigurnosti, a furali bi neku gospodarsku diplomaciju. U sustavu, kako obavještajnom tako i političkom, u Hrvatskoj kronično nedostaje i svijesti i znanja. U prilog tome ide činjenica da je na saborskoj raspravi o novom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu bilo svega 14 zastupnika. Mi ih za takav stav prema tako važnoj funkciji nismo ovlastili.

Rez na rez

Napravljen je rebalans proračuna. Prihodovna strana povećat će se za 4 milijarde, a deficit će iznositi 13 milijardi kuna. Uz ostalo, povećat će se i naknade za koncesije, a zdravstveni doprinos s 13 ide opet na 15 posto. Zbog katastrofalnog stanja, zdravstvo je dobilo najviše, a najviše izgubila poljoprivreda. Subvencije su srezane za 700 milijuna kuna. Bio je i MMF, pohvalili Linićeve predstečajne nagodbe, i očito time ponovno učvrstili njegovu poziciju koju je premijer unutar SDP-a počeo ljuljati. Na Pašmanu su fanovi ekstremne rekreacije održali škraping-utrku po šiljatim stijenama i škrapama. Po škrapama metaforički trčimo svi mi. Neisplata plaća nikako da u praksi zaživi kao kažnjivo djelo, a USKOK češlja čak 4 porezne uprave, zbog mita i čuvanja prijava po ladicama.

Budimo bolji

Govor Bona Voxa bio je jedini politički govor sa smislom na summitu Europske pučke stranke, što dovoljno govori samo za sebe. Dodijeljeni su i Oscari. Najbolji film je 12 godina ropstva, a najbolji glumci Matthew McConaughey i Kate Blanchett. Nakon kišovite veljače evo nam malo sunca. Posuli smo se pepelom obvezavši se na razmišljanje i odricanje. Počela je Korizma. Budimo bolji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene