O kakvom je poslu sanjala kao dijete, kako je ušla u politiku, ali i koji su je političari razočarali, u ovotjednom Neformalnom - Mislavu Bagi otkrila je Marijana Petir. Zastupnica u Europskom parlamentu priča o svojim ljubavima - vatrogastvu, kuhanju i politici

Galerija


Eurozastupnica Marijana Petir ugostila je Mislava Bagu u Moslavini, u svom rodnom selu Mustafinoj Kladi. "Leganda kaže da kad su se Turci pokušali probiti, njihov paša se zvao Mustafa i zaljubio se u lijepu Maru s kojom je ljubovao na kladi. Tad su došli dečki iz sela i odsjekli mu glavu na kladi. Od tada se ovo zove Mustafina Klada", ispričala je Petir, koja svaki slobodan trenutak koristi da dođe tamo.

"Kad tu dođem, bez obzira koliko posla imala i koliko to bilo kasno, osjetim taj mir. Došla sam tamo gdje pripadam. Ponekad mi je dovoljno samo da se spustim iza kuće do vrta, pogledam Moslavačku goru, dotaknem zemlju i opet sam kao nova", kaže eurozastupnica. 

Kao djevojčica je, kaže, htjela biti liječnica, a otkrila je i da je u školu "pobjegla" s pet godina. "Sve me jako zanimalo, htjela sam učiti. Ne znam što mi je bilo. Onda su moji roditelji morali tražiti dozvolu da me ranije upišu jer sam s nepunih šest godina krenula u prvi razred", kaže Petir.

Politički aktivna bila je još od djetinjstva jer je pratila oca na svim političkim događanjima. "U mojoj kući su se obnavljali ogranci HSS-a. Nažalost, više nisam članica HSS-a jer me iz njega izbacio diktator kojeg bi se i ovaj iz Sjeverne Koreje posramio. Dakle, Krešo Beljak me izbacio iz HSS-a", kaže Petir.

Pa iako Beljaka uspoređuje s Kim Jong Unom, jedan ju je političar razoračarao više od njega. "Stipe Mesić. Nisam bila glasnogovornica njemu, ja sam bila angažirana u kampanji. Ta preobrazba koja se dogodila od prvog mandata u drugi je nešto što je i danas teško za razumjeti", kaže Petir.

Zašto je Petir članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koliko svi njeni bližnji uživaju kad ona kuha, ali ne baš i kad pjeva, što misli o belgijskoj hrani i još ponešto, pogledajte u videoprilogu.