Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi izvori financiranja?

Nedostaje milijardu kuna za dovršetak 5 sveučilišnih kampusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ima dalekosežne i ambiciozne ideje za razvoj kapaciteta različitih segmenata hrvatskog obrazovnog sustava, a u ovoj godini za realizaciju svih planiranih investicija samo u visokom školstvu potrebno je osigurati dodatnih milijardu kuna sredstava.

Voditelj Službe za kapitalne investicije, proračun i računovodstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Petar Šokić.

Pročitajte i ovo David Kozak masakr u Pragu Davida sumnjiče da je prije masakra ubio oca i bebu u kolicima, objavio je jezive poruke: "Uvijek sam želio ubijati, Alina mi je puno pomogla" Slika nije dostupna Regirali na prigovore studenata MZOS: Pravilnik o prehrani korak u pomoći najpotrebnijima

'U obrazovni se sustav u Hrvatskoj sve do izbijanja krize intenzivno ulagalo. No, od tada se stvari reduciraju i promatraju u skladu s proračunskim ograničenjima', rekao je šokić. U proteklih su dvadeset godina ostvareni veliki pomaci, no sada je potrebno naći nove izvore financiranja, ističe.

U 10 godina uzeto 500 milijuna eura komercijalnih zajmova

MZOS je u posljednjih deset godina za ulaganja u visoko obrazovanje i znanost uzeo 3,4 milijarde kuna tj. oko 500 milijuna eura komercijalnih zajmova za razvoj pet sveučilišnih kampusa u Osijeku, Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku i to samo za kapitalne investicije i opremanje, u smislu poboljšanja prostornih i materijalnih uvjeta za studiranje. Riječ je o kampusu Borongaj u Zagrebu, kampusu u vojarni Drava u Osijeku, gdje je izgrađena nova zgrada Poljoprivrednog fakulteta, te kampusu na riječkom Trsatu, gdje postoje četiri građevine, od čega su tri u funkciji. Zatim tu je kampus Visoka u Splitu, gdje se sprema otvaranje nove zgrade triju fakulteta na 13 tisuća četvornih metara, te prostor stare bolnice u Dubrovniku, gdje je u svibnju prošle godine otvoren prvi dubrovački Sveučilišni kampus. Da bi se privelo kraju sve što je planirano za ovu godinu na svih pet kampusa potrebno je osigurati još milijardu kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene