Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Trebaju podršku'

Nedostaje edukacije za maloljetne trudnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj trudne 13-godišnje djevojčice samo je podsjetnik na zabrinjavajuću statistiku: čak četiri posto evidentiranih trudnica u Hrvatskoj čine maloljetnice. Stručnjaci apeliraju djeci nedostaje edukacije.

Prošle godine 11 djevojčica ispod 14 godina postale su majke. Njih 1.776 imalo je između 15 i 19 godina. Maloljetničke trudnoće moraju se smanjiti, apeliraju stručnjaci. Težište mora biti na edukaciji. 'Moramo u osnovne škole već uvesti jedan predmet koji bi se mogao zvati na primjer znanost o sebi gdje bi dijete naučilo kako se nositi sa teškoćama koje ga čekaju u životu, kako prevladati tugu, bijes, kako reći ne, kako pružiti otpor, kako preuzeti odgovornost', rekla je Vesna Šugar, diplomirana socijalna radnica, voditeljica materinskog doma. Jer djevojka sa 13 godina ustvari je dijete. Nespremna za ulogu majke. Neiživljena, željna izlazaka. Dijete doživljava kao igračku. A najčešće se i događa da ga poptuno zapusti ako nema podršku obitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova Trudnice, ilustracija - 1 Predviđanje spola djeteta Doktor razotkrio mitove o trudnoći: Postoji pokazatelj koji je iznenadio i znanost

>> VIDEO: Šokantna ispovijest roditelja trudne 13-godišnjakinje

'13,14 godina je sasvim sigurno problem. I medicinski i psihološki i socioekonomski. Takova adolescentica je spolno nezrela, smatram da se ginekološka zrelost postiže pet godina nakon prve menstruacije', rekao je Zlatko Topalović, ginekolog. Ako se neplanirana trudnoća i dogodi, pomoć i podrška treba doći sa svih strana. Oni koji ni to nemaju u sklopu materinskog doma, mogu biti zbrinute u dječjem domu u Zagrebu. U pet godina zbrinuto je 112 štićenica, od toga 33 post maloljetnica. Zbrinjavaju se i studentice, ali i učenice.

'Kad se učenica nađe u takvoj situaciji ona može biti tu sa svojim djetetom šest mjeseci ili do godinu dana starosti djeteta. U tom periodu ona ima pomoć kod učenja, oko čuvanja djeteta. Nauči kako brinuti kvalitetno oko djeteta, kako njegovati i hraniti svoje dijete. I kad izađe uz pomoć svoje obitelji ona se s tim lakše nosi', dodaje Šugar. No, po izlasku iz doma brigu za dijete preuzelo je svega 16 posto maloljetnih majki. Većina je prekinula smještaj. Dijete je ostalo u domu ili posvojeno. Obrazovna struktura svih tih majki bila je niska. Gotovo sve su bile neudate i nezaposlene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene