Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mlada umjetnica iz Zagreba oduševila je profesore i 'isprašila' konkurenciju! Evo kako!


Niti upis na akademiju umjetnosti u Nizozemskoj nije spriječio Timnu Tomišu da sve zadatke iz matematike na državnoj maturi riješi točno. Za Dnevnik.hr ispričala je što je najviše zanima.

Vezani članci Učenik, ilustracija Ili cijepljenje ili ništa od vraćanja u školske klupe: ''Isprva su rekli da su dobrovoljna...'' Lorena Tolić Na pragu su budućnosti, a već se nose s enormnim stresom: "Sve mi to samo daje vjetar u leđa da odem iz Hrvatske"

Iako 18-godišnja Timna skromno kaže da se tek radi o osnovnoj razini matematike, nije teško primijetiti da, s obzirom na izbor fakulteta, prirodne znanosti nisu njezin prvi izbor. Na koncu, zadatke je riješila besprijekorno. 'U srednjoj školi najdraži su mi predmeti bili engleski i hrvatski jezik. Voljela sam i kemiju, jer smo imali odličnu profesoricu iz tog predmeta', rekla je Timna, sad već bivša učenica XV. gimnazije u Zagrebu.

>> Državna matura: Prosječni rezultat -3!

>> Državna matura pokazala da obrazovnom sustavu trebaju promjene

Timna je i prije državne mature upisala prestižnu umjetničku Akademiju Gerrit Rietveld u Amsterdamu i u Nizozemsku odlazi u osmom mjesecu. Rekla nam je kako će na drugoj godini studija moći izabrati smjer, a to će biti fotografija kojom se bavila tijekom čitave srednje škole. 'Prijamni ispit sastojao se od dva dijela. U siječnju sam pristupila intervjuu na Akademiji u Amsterdamu, a u travnju sam komisiji morala donijeti portflio sa svojim radovima, uključujući i dvije fotografije koje je prethodno zadala akademija i koje sam snimila u Zagrebu', ispričala je Timna.

Ona je jedna od manjeg postotka učenika u Hrvatskoj koji su ispite na državnoj maturi riješili bez greške, odnosno bez ijednog pogrešnog odgovora u pojedinim predmetima. Njezin srednjoškolski kolega Čukman Mateo, fiziku je također riješio također bez ijedne pogreške. 'Riješio sam ispit 45 minuta prije roka, a imao sam dovoljno vremena i provjeriti zadatke', kaže odlikaš Mateo, dodajući da je upisao medicinu, što je i bio njegov prvi izbor pri odabiru fakulteta te da ga najviše zanimaju estetska kirurgija i ginekologija.

'Priznanje svakako je, kao i zadovoljstvo, obitelj je potpuno u deliriju', rekao nam je Mateo. 'Dao sam maksimum, i rezultati su očekivani', dodao je.

Ispit iz Hrvatskog nitko nije riješio bez greške

Medicinski fakultet u Zagrebu upisala je još jedna učenica sa 100 posto točno riješenih zadataka iz fizike - Dubravka Šipuš. Ova 18-godišnjakinja iz Zagreba napominje da joj fizika nije bio najdraži predmet u školi, ali ipak prilikom rješavanja zadataka nije imala nikakvih poteškoća. Ona bi se, kako nam je rekla, u budućnosti najviše volje baviti kardiologijom.

Ispit iz hrvatskog jezika nitko u Hrvatskoj nije riješio bez greške. 'Ispit je bio generalno loše koncipiran, ali pitanja na koje sam točno odgovorio nisu mi bila teška', rekao nam je 18-godišnji Jurin Ivan, odlikaš iz MIOC-a i jedan od učenika koji su najbolje riješili test iz hrvatskog jezika i položili ga s odličnom ocjenom. On je kazao da je upisao Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu.

Svi su oni svojim marljivim radom postigli izvanredne rezultate na državnoj maturi i otvorili si vrata ka uspješnijoj budućnosti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.