Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trgovac oružjem predložen za svjedoka u slučaju Zagorec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo je u sklopu istrage, koju je zatražilo protiv Vladimira Zagorca zbog sumnje da je 'prisvojio' dragulje koje je kao polog za prvu ratu isplate za sustav S-300 donio njemački trgovac oružjem Jozef Rothaichner, kao svjedoka predložilo i samoga Rothaichnera.

Prijedlog Tužiteljstva o Rothaichnerovu saslušanju na prvi pogled začuđuje, budući da je Rothaichner već tijekom suđenja za otmicu Zagorčevog sina, sudu uputio pismenu izjavu u kojoj je tvrdio da nikada Zagorcu nije predao nikakve dragulje, te da bivšu Zagorčevu suradnicu iz RH Alana, Snježanu Šiprak, nikada nije upoznao. 

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

No, iako se iz izjava bliskih obrani umirovljenoga generala može zaključiti da se argumenti optužbe temelje isključivo na izjavama svjedokinje Šiprak i Hrvoja Petrača, iz izvora bliskih istrazi, Vjesnik doznaje da tužiteljstvo barata i nizom materijalnih dokaza o postojanju isplate pet milijuna USD državnoga novca Rothaichneru. 

Valja pojasniti da navedeni iznos za kojeg se tereti Zagorca ne odgovara cijeni dragulja, već je riječ o iznosu koji je plaćen kao prva rata za sustav S-300, a za koji je, kako se navodi u istražnom zahtjevu, kao garanciju Nijemac ostavio dragulje.

Mehanizam isplate sredstava za nabavku oružja temeljio se na posebnim nalozima, svojevrsnim pismenim 'zapovijedima' Ministarstvu financija za izdavanjem sredstava, pa je tako, navodno, postojao i nalog za izdavanje pet milijuna dolara Rothaichneru. 

Tužiteljstvo se stoga nada da će izjave svjedoka koji govore o draguljima, a osim Snježane Šiprak i Hrvoja Petrača postoje i još neki, zatvoriti krug indicija, budući da sami dragulji nisu pronađeni. 

Materijalni dokaz tužiteljstva mogle bi također predstavljati i navodno autentične kutijice u kojima su dragulji doneseni, budući da se na njima nalaze i certifikati o njihovom sastavu napravljeni kod službenoga procjenitelja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene