Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smije niti blizu svjedoka

VIDEO Bandić ne smije raditi, ali će dobivati plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Bandić ne smije obavljati poslove kao dosad; potpisivati akte, dolaziti na posao, komunicirati. Ali će plaću primati. Na dužem USKOK-ovom popisu više je od stotinjak svjedoka, gradskih djelatnika kojima ne smije prići.

Milan Bandić i ostali osumnjičenici u slučaju Agram - ostaju u Remetincu do nove, pravomoćne odluke izvanraspravnog Vijeća Županijskog suda, iako je sud prihvatio ponuđena jamstva. U Bandićevu slučaju - sud je odlučio da je za obranu sa slobode dovoljno 15 milijuna kuna.

Još nije poznato ima li on taj novac i hoće li i tko jamčiti za njega. No, bude li odluka potvrđena, Bandić će biti pod posebnim, strožim pravilima, doznaje Dnevnik Nove TV. I neće smjeti obavljati posao.
Odluka suda da se od USKOK-ovih optužbi, uz jamčevinu, može braniti sa slobode za Milana Bandića nije i konačna. Prije nego na račun uplati 15 milijuna kuna u gotovini, morat će pričekati da odluka o jamstvu bude i - pravomoćna.

Bandić je nudio i više, čak 22 milijuna kuna. No, sudu je ovaj iznos bio dovoljan. Ima li zagrebački gradonačelnik novac, hoće i tko će za njega jamčiti, nije poznato. Imovina mu je, naime, blokirana. A USKOK još nije odredio čime sve raspolaže. No, za privremeni će izlazak, moći založiti i nekretnine. Neki od prijatelja, spremni su pomoći.

'Sve što imamo reći, kažemo na sudu i u našim podnescima, a ono što ćemo raditi je glupo da govorimo unaprijed. Bilo kakvo davanje naših izjava je besmisleno', kazao je Marijan Hanžeković, odvjetnik Milana Bandića.

Uz milijunsko jamstvo - idu i stroga pravila.
'Za to Bandića znači da bi on mogao biti samo protokolarni gradonačelnik. To znači da nikakve operativne funkcije ne bi mogao poduzimati', kaže Krešimir Devčić, sudac zagrebačkog Županijskog suda.

U prijevodu - ne smije obavljati poslove kao dosad; potpisivati akte, dolaziti na posao. Komunicirati. Ali će plaću primati. Na dužem USKOK-ovom popisu više je od stotinjak svjedoka, gradskih djelatnika kojima ne smije prići.
'To može biti 50, 100, 200 metara. Takve situacije mora izbjegavati', pojašnjava Devčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalbe odbijene Proširenje istrage protiv Bandića postalo je pravomoćno Slika nije dostupna Sutkinji donio otkaz o uplati Lovrić platio jamčevinu i brani se sa slobode


Prihvaćena je jamčevina za Bandića, ali uz jedan veliki uvjet - Evo kada bi mogao na slobodu!


Razgovarati s Bandićem o funkcioniranju grada neće moći ni njegova zamjenica!
'Ako ga negdje sretnem, to sigurno nije neki problem. No, željela bih vidjeti službeni dopis u kojem će nas se informirati na koji način trebamo postupati', kazala je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika.

Na posao se ne smije vratiti ni bliski Bandićev suradnik, Ivica Lovrić. Pročelniku ureda za obrazovanje, kulturu i sport određen je mjesec dana istražnog zatvora.
'Zatvor se može zamijeniti jamčevinom od 400 tisuća kuna, uz dodatne mjere opreza kao što su zabrana pristupa svjedocima i obavljanje dužnosti', pojašnjava Tonći Petković, zamjenik ravnatelja USKOK – a.

USKOK, koji će se žaliti, sumnjiči ga za transfer košarkaša Daria Šarića u Cibonu za što im je Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke, posudio oko 4 milijuna kuna.
'Sve je bilo po zakonu. Znam osobno da bi me mnogi voljeli vidjeti u zatvoru, ali neće moći', poručio je jučer Klemm.

No, danas se njegovo ime našlo među petoricom osumnjičenika. Ugovor za koji USKOK tvrdi da je lihvarski sklopljen je na njegov nagovor i štetu Cibone. U slučaju Šarićevog odlaska u drugi klub, trebao je dobiti dio financijskog kolača.

'Radilo se o ulaganju, međutim, odustao je od tog prava ulaganja, da dobije povrat pozajmice odrekao se kamata, ne znam u čemu je problem', tumači Branko Šerić, odvjetnik Josipa Klemma.

Probleme je USKOK našao i u Lovrićevim poslovima oko nezakonitog davanja u najam zagrebačke diskoteke Saloon, ali i zapošljavanja u Ciboni. Budu li sve odluke o jamstvu potvrđene, svi osumnjičeni - neće ih smjeti prekršiti. U protivnom gube novac - i vraćaju se u zatvor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene