Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć za najmlađe

Val dobrote koji je pokrenula malena Mila ne jenjava: Lota, Šimun Petar i Mak hitno trebaju pomoć

Djevojčica Lota (Foto: Dnevnik.hr)
Djevojčica Lota (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Djed Vladimir Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Djed Vladimir Rončević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Djevojčica Lota (Foto: Dnevnik.hr) Djevojčica Lota (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Lotina majka Jasmina Jambrek Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Val humanitarne dobrote koji je pokrenula akcija za teško bolesnu djevojčicu Milu još se ne zaustavlja, ali i prelazi granice Hrvatske. Emocije budi i novi potez obitelji Rončević koja je odlučila novcem od prodaje kuće pomoći teško bolesnom dječaku iz Maslenice. Njegovi roditelji na toj su se pomoći - zahvalili.

Šimun Petar je desetogodišnjak iz Maslenice koji boluje od raka kostiju. Više od godinu dana prikovan je za bolnički krevet. Donacijom od 400 tisuća kuna odlučila mu je pomoći obitelj Rončević.

Pročitajte i ovo Lota Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ZAROBLJENA U TIJELU TROGODIŠNJAKINJE Zašto nema novca za malenu Lotu? "To je strašno, tijelo ti propada, svjestan si svega, ali ne možeš si pomoći" Obitelj Rončević vlastitih 400 tisuća kuna darovat će obitelji teško bolesnog dječaka (Foto: PIXXSELL/Facebook) Unatoč drami koju proživljavaju Velika gesta obitelji malene Mile: Vlastitih 400 tisuća kuna donirat će obitelji teško bolesnog dječaka

''Marin je odlučio sa svog privatnog tekućeg računa dakle od sredstava, dijela sredstava kojim prodaje kuću uplatiti izravno u humanitarnu pomoć za to bolesno dijete jer je pomoć potrebna jučer'', kazao je Vladimir Rončević, Marinov otac.

Novac od prodaje kuće, kaže Šimunov otac Tomislav, ne može primiti. Dom je za njega, poručuje, svetinja.

Pomoć za Maka

A studenti iz Mostara sredstvima koje su sakupili za Riječanku Milu pomoći će teško bolesnom dječaku Maku.

''Nakon Miline situacije gdje se otac očitovao da ne treba više uplaćivati novac mi smo odlučili s obzirom na novo dijete i novu humanitarnu akciju da upravo sve te novce proslijedimo malom Maku Hasiću'', kazao je Marijan Tustonja iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Terapija za Lotu

Šestogodišnja Lota, pak, humanitarnu pomoć ne treba, ali treba skupu, cjeloživotnu, terapiju lijekom Vimizim. Njezinom tijelu nedostaju enzimi koji razgrađuju masti i šećere. Bolest se ne može izliječiti, ali se može usporiti.

''Lota se jako brzo umara, Lota jako teško hoda, kada bi ona počela dobivati taj lijek ona bi automatski više energije imala i mogla bi općenito sve aktivnosti obavljati puno lakše'', rekla je Jasmina Jambrek Komljenović, Lotina mama.

Istu dijagnozu u Hrvatskoj imaju još dvije pacijentice koje terapiju primaju osam mjeseci. Lotina obitelj za lijek se bori više od godinu dana.

''Slala sam i Ministarstvu da odobri sredstva Klaićevoj bolnici prije nego što HZZO stavi lijek na listu lijekova. Odgovor nisam dobila ni ja kao ni ravnateljstvo'', dodaje Jasmina.

A odgovor HZZO-a stigao je na naš upit. Poručuju da je zahtjev za stavljanje lijeka na njihovu listu podnesen te da je u tijeku procedura odlučivanja. Cijena godišnje terapije ovim lijekom iznosi više od 200 tisuća eura. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene