Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sa subote na nedjelju

Ne zaboravite pomaknuti kazaljku na satu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju u ranim jutarnjim satima počinje zimsko (standardno) računanje vremena te se kazaljka na satu pomiče s tri na dva sata ujutro. To znači da u nedjelju spavamo sat vremena duže.

Ljetno računanje vremena završava u noći sa subote na nedjelju prelaskom na zimsko vrijeme, pa će vozači i danju morati paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi umjesto od 22 do 8 sati obračunavati od 21 do 7 sati.

Pročitajte i ovo Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog" Pomicanje sata - 5 Sat dulje za san Je li ovo posljednje pomicanje sata? Uskoro počinje zimsko računanje vremena

Jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat unaprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvog utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Do toga zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu. Proučavali su primitke prije promjene na ljetno računanje vremena i one u ponedjeljak nakon toga, i tako četiri godine zaredom.

Ljetno računanje vremena, s druge strane, počinje posljednjeg vikenda u ožujku i traje do posljednjeg vikenda u listopadu. Ljetno računanje vremena uvedeno je 1983. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene