Dron (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Dron (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Svako korištenje drona bez odobrenja može uzrokovati rušenje zrakoplova i dovesti u pitanje živote pilota i članova posade te živote drugih ljudi.


Ministarstvo obrane apelira na vlasnike bespilotnih letjelica, odnosno dronova na strogo poštivanje pravila korištenja sukladno zakonskoj proceduri.

Napominju kako svako korištenje drona bez odobrenja može uzrokovati rušenje zrakoplova i dovesti u pitanje živote pilota i članova posade te živote drugih ljudi.

Stoga MORH poziva vlasnike na puno i dosljedno poštivanje pravila korištenja dronova te posebno apelira na zabranu korištenja dronova u blizini djelovanja zračnih protupožarnih snaga kako ne bi ugrozili sigurnost letačkih posada i živote drugih ljudi.

Hrvatsko nebo preplavljuju dronovi (Foto: Dnevnik.hr) Ovo su zlatna pravila: Odsad do dozvole za pilotiranje dronom sa svega par klikova

Pješčana oluja (Foto: Screenshot/YouTube) Dronom snimio kolosalnu pješčanu oluju kako polako guta cijeli grad

Podsjećamo, početkom lipnja ove godine do dozvole za upravljenjem dronom možete doći i putem aplikacije Agencije za civilno zrakoplovstvo. Najavljujući aplikaciju, nadzornik iz Agencije za civilno zrakoplovstvo Damir Breznik u Dnevniku Nove TV istaknuo je kako je registriranih operatora dronova više od 2000., te se procjenjuje da je dvostruko više neregistriranih.

Podsjetio je na zlatna pravila upravljanja dronom - letenje iznad skupine ljudi je zabranjeno; nužno je držati minimalnu udaljenost od 50 metara od skupine ljudi; od prolaznika, šetača minimalno 30 metara; najveća dopuštena visina je 120 metara.

Oni koji se žele pobliže upoznati s pravilima mogu pogledati promotivni film Agencije za civilno zrakoplovstvo:

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju