Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HZZO: Tražite i dobit ćete

Liječnica se vratila iz mirovine, ali nema pristup podacima pacijenata - "Sreća da pamtim kad je kojem pacijentu operiran lijevi, a kad desni kuk"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doktorica Željka Perić u ordinaciji obiteljske medicine u Zdencima radila je 40 godina. No sa 65 godina otišla je u mirovinu. Kad se vratila u ordinaciju, dobila je natrag svoje pacijente, ali ne i njihove cjelovite kartone. U HZZO-u kažu da to Dom zdravlja mora za nju tražiti.

"Moja je ordinacija još 9. rujna bila ordinacija Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije. Onda sam na jedan dan otišla u mirovinu pa je ordinacija informatički zaključana. Kad sam se vratila, meni se kao povratniku iz mirovine promijenio status. Moja ordinacija postala je tim bez nositelja. Time sam izgubila prava uvida u kartone", objašnjava nam doktorica. 

Pročitajte i ovo Liječnica Oštetila HZZO Lažirala recepte i preprodavala lijekove: Podignuta optužnica protiv liječnice dilerice Ilustracija Oduzeta joj licenca Liječnica opće prakse pacijentima u kartone upisivala - narkotike! Kolege u šoku: "Mnogi su krali te lijekove, ali ovoliko..."

Kaže da pristup nekim podacima pacijenata ima, kao što su pretrage ili terapija koju koriste, ali njihove povijesti bolesti, operacije, kad su bili u bolnici, ne. Odmah se obratila HZZO-u u kojem su, kaže, bili vrlo susretljivi te su joj postupno počeli vraćati određene podatke.

"Sreća da pamtim kad je kojem pacijentu operiran lijevi, a kad desni kuk. Sreća da sam tu već 40 godina i da poznajem svoje pacijente", rekla je. 

Gore je, objašnjava, drugim liječnicima koji rade iz mirovine ili na zamjenama jer oni nemaju uvid u ranije zapise u kartonima, a pacijente ne znaju. To dodatno produljuje vrijeme pregleda.

"Sve to pod izlikom zaštite podataka pacijenata, neka direktiva iz Europske unije. Pa to nema veze sa zdravom pameću. Ne možete štititi pacijente od liječnika", smatra. 

U Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine  (KoHOM) kažu da godinama upozoravaju na povećanje broja timova bez nositelja (ambulanta bez stalnog liječnika) te da se broj u godinu dana udvostručio.

"To nije način na koji funkcionira obiteljska medicina koja je prvenstveno usmjerena čovjeku, kojeg njegov obiteljski liječnik poznaje, poznaje njegovu obitelj i životne okolnosti. Liječnik koji radi u ambulanti tima bez nositelja nema sveobuhvatan uvid u zdravstveno stanje pacijenta te je njegov rad u takvoj ambulanti izuzetno otežan", napominju i upozoravaju kako obiteljski liječnici imaju najniže liječničke plaće, ograničene su im mogućnosti edukacije i nabava materijala, a povećava im se, napominju, administrativni posao. 

"Takav maćehinski odnos i ne može rezultirati drugačijim ishodom, nego urušavanjem sustava na primarnoj razini koja treba biti temelj te samim time se kao kula od karata urušava i cijeli zdravstveni sustav", kažu. 

HZZO: "Treba poslati zahtjev"

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu kako postoji rješenje. 

"Kako bi doktori koji privremeno rade u timovima bez nositelja imali uvid u kompletnu dokumentaciju pacijenata opredijeljenih za takav tim, potrebno je da dom zdravlja, koji je organizator takva tima, na vrijeme HZZO-u dostavi potrebnu dokumentaciju kojom ovlašćuje doktore u timu za pristup podacima", kažu u HZZO-u. 

Kažu kako prije dostave dokumentacije od doma zdravlja nije moguće doktorima omogućiti uvid u kompletnu medicinsku dokumentaciju, već imaju samo pristup listi pacijenata.

"Stoga ovim putem apeliramo na domove zdravlja da na vrijeme, odnosno s danom organizacije ordinacije tima bez nositelja, dostave HZZO-u sve što je potrebno kako bi doktori u tim ordinacijama što prije mogli imati pristup u kartone svojih pacijenata bez ikakvih ograničenja", kažu. 

Dr. Perić tvrdi da se podaci uopće ne bi ni trebali zaključavati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene