Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'NDH nostalgičari ne shvaćaju da smo zahvaljujući Titu bili na strani pobjednika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući današnji prosvjed zbog imena zagrebačkoga Trga maršala Tita, predsjednik RH Stjepan Mesić rekao je kako nije problem Tito, nego je u nekim krugovima sporan hrvatski antifašizam i Hrvatska koja je nastala na antifašizmu.

- Imamo NDH nostalgičare, rekao je Mesić, dodajući da je zločina bilo i u ratu i poslije rata, ali - da nisu otišli na antifašističku stranu - Hrvata bi nestalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na Jeremićevu izjavu Mesić: Srbija mora priznati da je bila agresor Slika nije dostupna Komemoracija u Jasenovcu 'Tito nije zločinac, iako ga se može prozvati'

- Jedan dio bi četnici poklali, jedan dio bi pobjegao u inozemstvo, jedan dio bi se asimilirao, a upravo zahvaljujući NOB-u i Titu, koji je organizirao tu borbu, Hrvati su ušli na strani pobjednika, na strani antifašizma i izvojevali pobjedu, rekao je Mesić i pozvao mlade da ne budu na pogrješnoj strani. 

Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas novinarima, nakon susreta s građanima "Na kavi s Predsjednikom", i da nema razloga za tajnost u ispitivanju zločina iz Drugoga svjetskog rata.

- Ako se ispitivaju borci NOB-a, to mora biti transparentno. Moramo znati tko je okrivljen, tko koga optužuje i da se vidi o čemu se radi, upozorio je Mesić, odgovarajući na upit novinara što je sporno u istrazi o zločinima iz Drugoga svjetskog rata koju vode policijski djelatnici.

- Ako se radi o materijalima nekadašnje komisije Vice Vukojevića, koja je utvrdila svega nekoliko desetaka mrtvih u Jasenovcu, onda možete misliti koliko je to vjerodostojno, rekao je, podsjećajući kako ratni zločin ne zastarijeva te da nema potrebe ni za kakvom tajnošću.

Predsjednik je prigovorio da su istrage vođene nekoliko godina, a da nitko o tome ništa ne zna. 

Govoreći o presudi u vezi s nabavom raketnog sustava S-300,
predsjednik Mesić je rekao kako je jedan dio problema u tome što sustav nikad nije bio kompletiran, a drugi dio problema je pitanje nabave sustava.

- Tko je pregovarao i kakve su bile ugovorne obveze i jesu li ti
ugovori postojali, to je morao utvrditi sud, rekao je.

Na upit zna li gdje su dijelovi sustava S-300 koji je Zvonko Zubak isporučio, Mesić je odgovorio kako ne zna jer, kako je rekao, taj dio posla ne spada pod vojsku, pod onaj dio za koji je on odgovoran.

Potvrdio je da je prošloga tjedna razgovarao s čelnicima televizija o ulasku Hrvatske u NATO, ali je zanijekao da su novinari dobili naputke kako pratiti tu temu.

- Razgovarali smo o tome da se pitanje ulaska u NATO prezentira hrvatskoj javnosti u onom obimu koji zavrjeđuje, a to je da mi ulaskom u NATO ne prenosimo svoj suverenitet, ali i da kažemo što dobivamo ulaskom u NATO, izjavio je, dodajući da ulaskom dobivamo dio kolača proizvodnje iz vojnog kompleksa.

- Pitanje NATO-a je pitanje privrede i naše sigurnosti, rekao je
predsjednik, dodajući kako je NATO najveći jamac kapitalu i
tehnologiji da Hrvatska nije trusno područje.

- Imali smo ponudu za jedan veliki posao za državu iz NATO-a, a nismo ga dobili jer nismo u članstvu Saveza, rekao je.

Upitan o bivšem suradniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Vinku Sindičiću, koji se dobrovoljno javio kao svjedok na suđenju u Njemačkoj protiv Krunoslava Pratesa za ubojstvo Stjepana Đurekovića, Mesić je rekao kako bi sve bilo dobro da je na vrijeme rekao sve što zna o tom slučaju.

- Bilo bi dobro da se ponio patriotski i sva svoja saznanja rekao hrvatskim sudskim instancama, ali očito nije. Ako sada to kaže i dokaže, bit će to dobro da se mnoge tajne otkriju, rekao je Mesić.

Predsjednik je danas, među ostalima, ugostio članove udruge "Transplant", koja ga je izvijestila o svojim aktivnostima na upoznavanju javnosti s uspješnim liječenjem presađivanjem organa.

Ugostio je i članove kulturne udruge "Linđo", osnovane prije 20 godina, a s njima je bila i dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconjić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene