Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jubilarna 65. obljetnica

'Pobjeda nad fašizmom najviši civilizacijski doseg čovječanstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jubilarna 65. obljetnica pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenja grada Zagreba obilježena je svečanom akademijom.

Istaknut je velik doprinos hrvatskih antifašista u pobjedi antifašističke koalicije, a s kojom se Hrvatska svrstala na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu i stvorila temelje izgradnji moderne hrvatske države. U prigodnoj riječi na svečanosti u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da je antifašizam vrijednost sama po sebi i da je nedopustivo relativiziranje njegove uloge kao ni uloge Domovinskog rata i njegove revizije. Podsjetila je da je Sabor donio Deklaraciju kojom se potvrđuje da su vrijednosti antifašističke borbe ugrađene u temelje hrvatske države, no da se pritom ne izjednačava s komunističkom ideologijom. Kosor je naglasila da Hrvatska uskoro završava pregovore o pristupanju Europskoj Uniji kao 28 članica te da dijeli vrijednosti slobode i demokracije i odbacuje svaki totalitarizam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić: Obavještajne službe pokušavaju kompromitirati partizane Slika nije dostupna 'NDH nostalgičari ne shvaćaju da smo zahvaljujući Titu bili na strani pobjednika'

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuo je da se danas odaje počast svim žrtvama u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu. Pobjeda nad fašizmom i nacizmom najviši je civilizacijski doseg čovječanstva što pokazuje da njihove žrtve nisu bili uzaludne, a da je njihova hrabrost svevremenska, rekao je Bebić. Podsjetio da je prva antifašistička vojna formacija u ovom dijelu Europe bio sisački partizanski odred koji je Hrvatsku svrstao u kolijevku antifašističke borbe.

Možemo biti ponosni na ulogu 10. zagrebačkog korpusa u oslobađanju sjeverozapadne Hrvatske i Posavine Milan Bandić Izaslanik Predsjednika Republike Predrag Matić rekao je da je antifašistički pokret u Hrvatskoj imao uporište u širokim narodnim masama, a da njegov značaj nije samo u vojnim uspjesima nego i u, ustvrdio je, uspješnoj organizaciji narodne vlasti nakon rata. Hrvatski narod svrstao se na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu osiguravši svoju državnost i suverenost u bivšoj državnoj zajednici koja je prethodila stvaranju moderne hrvatske države, kazao je Matić.

Nazočnima su se obratili i predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Vesna Čulinović Konstantinović koja je istaknula da su Josip Broz Tito i KPJ organizirali i uspješno vodili oslobodilačku borbu koja se, kazala je, razvila u borbu svih staleža za humanije i naprednije društvo. Podsjetila je na ulogu Narodnoslobodilačkih odbora (NOO) i odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hravtske (ZAVNOH) kojima je ozakonjena hrvatska državnost.
Ruski veleposlanik u RH Robert Markaryan govoreći u ime zemalja antifašističke koalicije istaknuo je da je 9. svibnja 1945. dan kada je ostvarena konačna pobjeda antifašističke koalicije.

Očuvanje antifašističke tradicije u Hrvatskoj posebna je zasluga bivšeg hrvatskog predsjednika i počasnog predsjednika SABA RH Stjepana Mesića i aktualnog Ive Josipovića koji se zajedno nalaze na središnjoj proslavi pobjede nad fašizmom u Moskvi. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako možemo biti ponosni na ulogu 10. zagrebačkog korpusa u oslobađanju sjeverozapadne Hrvatske i Posavine te hrvatskih antifašista koje je predvodio Josip Broz Tito kao i na Zagreb koji ponosno nosi naziv grada heroja. Skupu su bili nazočni saborski zastupnici, članovi Vlade, župani, gradonačelnici, općinski načelnici, predstavnici političkih stranaka, boračkih udruga i drugi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene