Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nautičari su gosti koji žele uživati na Jadranu, možda i prezimiti, a nudi im se malo ili ništa. Gradi se, ali to je nedovoljno da se sustignu susjedi Crnogorci, koji su investitorima osigurali da u marine ulože nekoliko stotina milijuna eura.


Na pučini ovih dana jarboli i jedra. Nautičarima je smiraj špice ljeta pravi raj. Kada ode većina turista, u lukama ih presreću samo kruzeri, a otočne uvale ostaju samo njima. Ted i Helena iz Nizozemske za samo 800 eura unajmili su jedrilicu na tjedan dana.

Vezani članci Vikend vinjete i smanjenje paušala za nautičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ministarstvo se pokušava iskupiti za loše odluke: Nova bi uredba u hrvatske marine trebala dovesti više nautičara Skuplje nautičke pristojbe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nautičke pristojbe skuplje i do 860 posto: "Štete bi mogle biti milijunske, odbijamo bogate goste"

'Neka je opskrba za brod uredna i da je kava dobra. Više ne trebamo', kaže Ted. Slovenci iz Maribora bi još niže cijene. 'Vi ne nudite all inclusive varijantu kao Španjolci, Turska', primijetili su slovenski turisti.

>> Nautički turizam - biznis o kojem Hrvatska treba još puno učiti!

Oni bogatiji gosti očekuju dašak luksuza. Njima su hotel, luksuzni restoran, trgovine, pa čak i bazeni uobičajen dodatak ponudi. Na Jadranu ima mjesta za nove vezove. Šibenik ima jakog turskog investitora koji je izgradio marinu za mega jahte, a uz to je ugovoren i hotel s pet zvjezdica.

'Na Jadranu fali 15 tisuća vezova, pet klasično, pet na suhom vezu i pet u mini marine. Investitori čekaju', rekao je Petar Baranović, dogradonačelnik Šibenika. S marinama dolaze i radna mjesta, ali treba paziti da ne ugroze čisto more zbog kojeg nam turisti i dolaze.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook