Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevencija potresa

NATO darovao Hrvatskoj pet seizmografa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući NATO-ovu programu 'Znanost za mir i sigurnost' Hrvatska je dobila pet novih seizmografa čime je znatno podignuta razina seizmološkog praćenja.

Do sada smo posjedovali svega njih osam, a stručnjaci ističu kako bi za odgovarajuću pokrivenost zemlje trebalo čak 30 uređaja. Hrvatska je u projektu sudjelovala uz Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, a cilj je bio povezivanje zemalja u regiji radi smanjenja opasnosti od potresa.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

'U dugoročnom smislu bogata mreža seizmografa znači više podataka, više kvalitetnijih podataka, a što onda čini osnovu za sva daljnja buduća istraživanja', ističe Vlado Kuk, rukovoditelj seizmološke službe Hrvatske. 'Svi ti napori rezultirat će znatnim napretkom u smanjenju opasnosti od potresa u regiji', rekao je Sinan Akar, project direktor u NATO-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene