Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahvaljujući NATO-ovu programu 'Znanost za mir i sigurnost' Hrvatska je dobila pet novih seizmografa čime je znatno podignuta razina seizmološkog praćenja.


Do sada smo posjedovali svega njih osam, a stručnjaci ističu kako bi za odgovarajuću pokrivenost zemlje trebalo čak 30 uređaja. Hrvatska je u projektu sudjelovala uz Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, a cilj je bio povezivanje zemalja u regiji radi smanjenja opasnosti od potresa.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija"

'U dugoročnom smislu bogata mreža seizmografa znači više podataka, više kvalitetnijih podataka, a što onda čini osnovu za sva daljnja buduća istraživanja', ističe Vlado Kuk, rukovoditelj seizmološke službe Hrvatske. 'Svi ti napori rezultirat će znatnim napretkom u smanjenju opasnosti od potresa u regiji', rekao je Sinan Akar, project direktor u NATO-u.