Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakuleta koji su nakon 12 dana blokade nastave sinoć privremeno prekinuli blokadu fakulteta, ustvrdili su kako tom odlukom kontinuitet borbe za besplatno javno obrazovanje nije doveden u pitanje.


'Borbu nastavljamo, samo je metoda privremeno promjenjena', stoji u Izjavi koju su studenti pročitali na konferenciji za novinare na fakultetu. Studenti nisu konkretno objasnili razloge prekida blokade, no naveli su da ona nije sama sebi svrhom, da ne mora biti nužno duga i iscrpljujuća te kako je sinoćnja odluka plenuma studenata rezultat procjene objektivnih uvjeta, taktike i strategije.

Vezani članci Tegljenje broda Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu Pogledajte video: Kontejnerski brod koji je blokirao Sueski kanal napokon pluta Galebovi u Rovinju - 3 Simbol Mediterana postao opasna prijetnja, često bude i krvi: "Postavili smo table na mjestima na kojima čekaju svoje žrtve, da ih napadnu, uzmu im kolač iz ruke..."

Na prekid blokade, kažu, nisu utjecali mediji ni Fakultetsko vijeće koje se protivilo blokadi. 'Politička borba za sistemske društvene promjene je dugotrajna', a 'dugotrajni procesi prolaze kroz različite faze', naveli su studenti u Izjavi te dodali kako je 'kolektivni angažman protiv tendencija tržišnog fundamentalizma njihova demokratska obaveza'.

Iako nisu ostvarili cilj, studenti smatraju kako su drugom blokadom fakulteta otvorili prostor za iznošenje i dodatno argumentiranje svojih zahtijeva te su, kako tvrde 'spriječili pokušaj da se potiho i bez javne rasprave progura društveno destruktivna zakonska regulativa'.

>> Studenti odustali od blokade Filizofskog fakulteta

>> Pulski studenti prekinuli blokadu

Najavili su da će idući tjedan biti održan niz predavanja, tribina i radionica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a već neko vrijeme, kažu, planira se sastanak studenata svih gradova i fakulteta i dogovaraju nove zajedničke akcije. Od četiri hrvatska sveučilišta na kojima su studenti blokirali nastavu, blokada je nastavljena na riječkom Filozofskom fakultetu, a prekinuli su je studenti u Zagrebu, Splitu i Puli. (Hina)