Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANCI I PREGOVORI

Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mislim da su zadovoljni ponudom"

Vlada je dala novu ponudu sidikatima o plaćama. Dio sindikata poručuje kako je ovo ponuda o kojoj se da pregovarati.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava nastavljeni su pregovori između pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi.

Vlada je sindikatima ponudila da ne raste osnovica u lipnju i listopadu 2+2, nego da to dobiju u siječnju 2021.

Ponudili su im da se o božićnici raspravlja najesen, a da zasad ostane ista, 1500 kn. Prema ponudi Vlade, regresi bi im ostali, možda kroz Cro karticu. Jubilarne nagrade također bi im ostale.

Nakon sastanaka sa sindikatima Josip Aladrović kazao je kako su dogovorili da se dogovoreno povećanje plaća suspendira do 1. 1. 2021. godine, a što se tiče božićnica, pratit će situaciju te o tome raspravljati najesen.

"Jubilarne nagrade ostaju nepromijenjene, da ne bi bilo diskriminacije između onih koji ma je isplaćena i kojima još nije", kazao je Aladrović te dodao kako mu se čini da su sindikati zadovoljni ponudom.

"Razgovarat će sa svojim članovima i za sljedeću srijedu smo dogovorili idući sastanak", kazao je ministar te ističe da su od prvog dana pregovori vođeni u dobroj vjeri u okviru onog što javne financije mogu podnijeti.

"Što se tiče sporazuma, ako sindikati pristanu na korekcije, sporazum ostaje na snazi kako je ispregovaran ranije", kaže Aladrović te dodaje kako će državni proračun direktno uštedjeti 450 milijuna kuna, a ako regres bude išao na Cro karticu, potaknut će se potrošnja domaćih usluga na domaćem tržištu.

Što se tiče pomoći privatnom sektoru, Aladrović kaže da je 3,5 milijardi kuna izdvojeno za očuvanje radnih mjesta, što je sad najvažnije.

Sindikati će tu ponudu sada predstaviti svojim tijelima, ali nema većih negodovanja zbog ponude. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je kako se radi o zanimljivoj ponudi, a jedino Sindikat zdravstva želi znati što će biti s dugovima i zaostacima prekovremenih.

Sastanak će se ponovno održati idući tjedan.

Još se čeka izjava nakon sastanka predstavnika sindikata i obrazovanja s predstavnicima Vlade. Oni pregovaraju o svojim koeficijentima. 

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon sastanka je kazao kako su dogovorili da se ono što su izborili štrajkom neće dirati.

Dodao je kako za ostatak ponude moraju vidjeti što će reći njihovo članstvo, ali misle da je sada pravedna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najavio ministar aladrović Božićnice, regres, plaće: Nastavak pregovora sa sindikatima idućeg tjedna

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uputili niz kritika Sindikat policije u otvorenom pismu Vladi upozorio da su spremni za štrajk: ''Ovo je poruka onih koje ste hvalili i na teret njih ubirali političke bodove’’

Vlada je ranije zatražila od sindikata da odustanu od božićnica, regresa i jubilarnih nagrada te da prihvate suspenziju rasta osnovice, po kojoj su plaće u javnim i državnim službama u 2020. trebale rasti za još 4 posto.

"Dogovoreno je da nastavljamo pregovore sljedeći ponedjeljak ili utorak. Vlada tu ima vrlo jasnu poziciju - kako bi se ekonomija oporavila i kako bismo imali prostora u javnim financijama za pomoć nezaštićenijem dijelu ekonomije, svi moramo biti solidarni i odreći se određenih prava", rekao je ministar Josip Aladrović prošlog tjedna.

Pregovori će se održati na tri sastanka, i to: s predstavnicima sindikata javnih službi, s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te s predstavnicima državnih službi.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene