Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši šef policije Sanaderu:

'Pozvali ste me u Vladu, VIKALI i LUPALI ŠAKOM po stolu sve zbog afere 'Kamioni'!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavilo se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija. Danas je na sud stigao njegov punac Ivo Šarić, koji je iskoristio pravo zakonske blagodati. Na klupu za svjedoke sjeo je i bivši ministar policije Vladimir Faber.

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu danas se nastavilo suđenje u slučaju Fimi medija, a svjedočiti je trebao njegov punac Ivo Šarić. On je na sud stigao taksijem, a dovela ga je kći Mirjana. Sanaderov punac trebao je svjedočiti krajem studenog, no zbog zdravstvenih problema nije došao. Prošloga ponedjeljka, svjedočila je Sanaderova supruga Mirjana Sanader.

Pročitajte i ovo Sabina Glasovac upozorili na sporost pravosuđa Oporba pozdravlja presudu HDZ-u: "HDZ je ishodište korupcije u cijeloj Hrvatskoj" Andrija Jarak PRESUDA ZA FIMI MEDIJU Andrija Jarak o maratonskom procesu koji će ući u povijest hrvatskog pravosuđa: "Pamtit će ga i po međusobnim teškim optužbama najbližih suradnika"

Ivo Šarić iskoristio je zakonsku blagodat te odlučio da neće svjedočiti. Inače, Šarić je trebao svjedočiti o svojoj, trenutno blokiranoj, imovini. Riječ je o nekoliko nekretnina i bankovnih računa.

VIDEO Pogledajte kako je Mirjana Sanader posebnom gestom pozdravila supruga

Nakon Šarića, na klupu za svjedoke sjeo je bivši ravnatelj policije Vladimir Faber.

Vladimir Faber počeo je svjedočiti na okolnosti tko je i kako mogao ulaziti u zgradu Vlade. Zamjenica ravnatelja USKOK-a upitala ga je zna li je li Barišić ulazio u Vladu bez pregleda. 'Vidio sam ga tri puta kako ulazi bez pregleda, policajci su ga pozdravljali, vidjelo se da ima poseban VIP status. Kategorički tvrdim da je Barišić ulazio bez nadzora i pregleda', rekao je Faber.

Što se tiče Sanaderove privatne rezidencije u Kozarčevoj, Faber tvrdi kako tamo nikada nije bio te da ne zna kakav je bio režim ulaska. Tvrdi kako mu je bilo neobično da Barišić, koji nije bio ministar, ulazi u Vladu bez pregleda torbe. Dodao je i kako je sličan 'tretman' primijetio i u odnosu s tadašnjom ministricom bez portfelja Biancom Matković.

'Ja sam smijenjen s mjesta ravnatelja policije jer nisam htio stranački kadrovirati. Odbio sam stornirati kaznene prijave u slučaju 'Kamioni' što je tražio tadašnji premijer Ivo Sanader. Fabera je s pozicije ravnatelja policije smijenio upravo Sanader s kojim se prije smijene sastajao nekoliko puta. 'Tada bi me on pozivao da nešto ne napravim, a ja sam mu objašnjavao da zbog formalno pravnih obrazaca tako ne mogu postupiti', kazao je Faber i nekoliko puta ponovio kako njegovo prijavljivanje za svjedočenje nije iskaz osobnog animoziteta prema Ivi Sanaderu nego njegova građanska obveza da kaže istinu.

'Prvoooptuženi Ivo Sanader tražio je da Faber sudu objasni zašto je smijenjen. 'Pozvali ste me u Vladu, neprimjereno vikali i lupali šakom po stolu sve zbog afere 'Kamioni'. Karamarko me štitio koliko je mogao u više navrata je rekao da neće dopustiti moju smjenu, no na kraju je popustio vašim silnim pritiscima. Htjeli ste me potjerati iz policije u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Ja sam karijerni policajac 25 godina i tad sam vam rekao da cemo drukčije razgovarati ako se to dogodi. I danas stojim iza tih riječi', odgovorio mu je Faber.

Po završetku svjedočenja prvooptuženi i njegovi branitelji uložili su prigovor na istinitost navoda koje je Faber dao u svom iskazu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene