Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Buduće srce Vukovara'

Nastavlja se obnova Radničkog doma u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Program UNDP-a i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara zajednički će financirati dio projekta za dovršetak radova na unutrašnjoj obnovi Radničkog doma u Vukovaru.

Sporazum o podjeli troškova danas su u Vukovaru potpisali stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević.

Tim sporazumom Fond za obnovu i razvoj Vukovara stavio je UNDP-u na raspolaganje 400.000 kuna čime će se sufinancirati izrada nedostajuće tehničke dokumentacije.

Naš je ultimativni cilj da ovu građevinu obnovimo kao buduće srce Vukovara, a ne samo da ona bude razglednica Vukovara, rekla je Vinton.

Naglasila je kako je projekt obnove građevine idealan za ishođenje sredstava iz fondova EU te da će UNDP biti angažiran sve do potpunog završetka obnove.

Predsjednica vukovarskog Fonda za obnovu i razvoj Ljiljana Blažević podsjetila je da do nedavno nisu bili riješeni vlasnički odnosi nad zgradom, no da je sada ona prešla iz državnog u gradsko vlasništvo, čime je omogućeno kandidiranje njene obnove prema fondovima EU.

Pročitajte i ovo Stipan Bilaver - 1 obljetnica stradavanja Stipe Bilaver vratio se u Škabrnju iz Zagreba: "Raduje me da je vidljiva ta pobjeda života" Kolona sjećanja - 2 obljetnica VELIKA GALERIJA Pogledajte kako danas izgleda Vukovar: Dan ponosa i tuge

>>U Vukovaru izgrađena nova šetnica s igralištem i skate parkom

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je nazočio potpisivanju sporazuma, rekao je da će u obnovljenoj zgradi prostore naći dio gradske uprave, brojne udruge civilnog društva, u njoj će se smjestiti i kino, kavana te drugi sadržaji.

UNDP je unazad tri godine angažiran na obnovi povijesne reprezentativne zgrade Grand hotela iz 19. stoljeća u središtu Vukovara, odnosno sadašnjeg Radničkog doma, razorenog tijekom jugosrpske agresije u Domovinskom ratu, provodeći projekt 'ARCH-Vukovar: Nasljeđe kao sredstvo razvitka'.

Unutar tog projekta sufinancirao je obnovu fasade i krovišta građevine, ali i izradu dokumentacije za obnovu unutrašnjosti, i to prostorija koje se odlukom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture moraju obnavljati u skladu s povijesnim karakteristikama zgrade.

Novim sporazumom financirat će se tehnička dokumentacija koju je potrebno ishoditi zbog izmijenjenih zakonskih normi, izrada projektantskog troškovnika kojim će se nadalje namicati sredstva i drugog.

Procjenjuje se da će za obnovu unutrašnjosti građevine biti potrebno osigurati oko 2,7 milijuna eura, a ukupna obnova povijesne zgrade koštat će preko 35 milijuna kuna. Rokovi dovršetka obnove ovisit će o osiguravanju sredstava za obnovu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene