Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed za besplatno obrazovanje

Studenti nastavili blokadu fakulteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti od sinoć početu blokadu Filozofskog fakulteta u Zagrebu nastavljaju i danas, priopćeno je na plenumu održanom jučer u 20 sati, kojeg je podržalo 500 studenata. Ne odustaju od zahtjeva za besplatnim obrazovanjem. Na kratko ih je posjetio rektor Aleksa Bjeliš s kojim će razgovore nastaviti danas.

Također navode kako je prvi dan blokade protekao prema planu te procjenjuju da je u današnjim prosvjednim aktivnostima sudjelovalo najmanje tisuću studenata. Cilj prosvjednih aktivnosti je ukidanje svih oblika plaćanja visokoškolskog obrazovanja, a sudionici prosvjeda jučer su na solidarnost pozvali sve studente i profesore, ali i ostale građane ističući kako opće i svima dostupno obrazovanje nije samo u interesu studenata nego i budućnosti cijelog društva.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Gromoglasan pljesak prolomio se velikom dvoranom Filozofskog fakulteta. Stotine studenata došle su podržati blokadu fakulteta. Izrađuju se transparenti, a neki su obješeni i na zgradu fakulteta. Od dvorane do dvorane prekidali su nastavu i tražili istomišljenike u svojim zahtjevima. Namjera Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje je, kako su to objavili u svom Proglasu, preuzimanje kontrole nad Filozofskim fakultetom i blokada nastave, za čijeg bi se trajanja profesori mogli baviti znanstvenim radom i održavati konzultacije u kabinetima.

'Sad kada se počela organizirati blokada odjedanput se na ministarstvu objavilo da će iduća godina diplomskih biti besplatna. Znači svake godine će se morati opet prosvjedovati da bi godina bila besplatna', kaže jedna studentica koja također prosvjeduje.

>> Studenti blokirali fakultet, traže besplatno školovanje

Ministarstvo je, kažu studenti, za diplomske studije dalo samo 25 milijuna kuna. Imaju potporu cijelih odsjeka, pa čak i pojedinih profesora koji će sudjelovati na tribinama koje se organiziraju u sklopu prosvjeda. S blokadom fakulteta, ali i idejom besplatnog školovanja ne slažu se svi kolege po indeksu.

U dekanatu daju potporu besplatnom obrazovanju, ali blokadi fakulteta se protive. 'Ova grupa studenata ima dobre namjere, ali je metoda po mom mišljenju izvan akademskih i demokratskih načela nije dobila dozvolu za takav način prosvjedovanja na Filozofskom fakultetu', izjavio je prodekan za znanost Damir Boras.

Sam dekan trenutačno je u Brazilu i neće se vraćati. Resorno ministarstvo i ministar o svemu šute. Rekli su samo da se blokada fakulteta i zahtjevi studenata njih ne tiču.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene