Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sastanak u ponedjeljak

Ništa od dogovora: "Vlada nam nije ponudila ništa konkretno, samo kupuju vrijeme"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu zdravstva u petak u 9 sati okupili su se pregovarački odbori Vlade i sindikata kako bi pregovorali o plaćama u zdravstvenom sustavu. Dogovor nisu postigli.

"Na sastanku nije iznesen nijedan konkretni prijedlog. Otvorena je nova stranica za pregovore", rekla je Anica Prašnjak, čelnica sestrinskog sindikata nakon sastanka s ministrom Milanom Kujundžićem u novom krugu pregovora oko povećanja plaća u zdravstvu.

"Idemo ispočetka, time se na neki način kupuje vrijeme i to me nije iznenadilo. Na taj se način odgađa kolo vremena", kazala je Prašnjak, prenosi N1 i doadala da su svakim danom sve bliže štrajku.
 

Kujundžić bio optimističan

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Uoči sastanka koji je počeo u 9 sati ministar zdravstva Milan Kujundžić bio je optimističan.

"Vjerujem da će sindikati pokazati razumijevanje, da ćemo korektno razgovarati i naći rješenje. Mi svi isto promišljamo. Ako želimo zadržati liječnike i sestre, treba povećati plaće. Vjerujem da ćemo to razriješiti u tjednima koji su pred nama", rekao Kujundžić, piše N1.

Dotakao se i slučaja talijanskih turista koji su se otrovali na brodu kraj Hvara i pohvalio hrvatsku medicinu. 

"Potvrda uspješnosti hrvatske medicine su i spašeni životi dvoje djece iz Italije u Splitu. Vjerojatno da su bili u većini drugih bolnica u svijetu ne bi preživjeli. To je dokaz i u Splitu kvalitete hrvatske medicine", rekao je.

Pred novinare je prije sastanka stao i Stjepan Topolnjak.

"Kompromisno rasploženje može biti samo ako će Vlada pristati na ono što smo parafirali. Naša startna pozicija je ta i na tome i dalje inzistiramo", izjavio je uoči sastanka Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Istaknuo je kako od Vlade očekuje konkretne pregovore i ponudu, a onda će sindikati odlučivati hoće li eventualno prihvatiti nešto manje, "ali ne razmišljamo uopće o opcijama da bi to bilo manje od onoga što smo dogovorili i parafirali u prijašnjem dodatku".

Pregovori traju do 31. listopada

Topolnjak je napomenuo kako pregovori mogu trajati najkasnije do 31. listopada, mogu završiti i prije, a sindikati se kroz cijelo vrijeme, kako je rekao, pripremaju za štrajk ako pregovori ne uspiju.

"Mi apsolutno idemo s pripremama, naša tijela će takvu odluku sigurno donijeti, a kada, to ovisi o daljnjem tijeku pregovora", poručio je.

To, dodao je, ne znači da neće biti štrajka dok traju pregovori. "Ako Vlada izrazi jasan stav da nema ništa od ovoga što mi tražimo, onda nemamo što čekati", istaknuo je.

Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koji sudjeluju u pregovorima, najavili su pokretanje štrajka ako Vlada ne prihvati povećanje plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru. Radi se o tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila.

Spremnost da se pridruži prosvjednim aktivnostima iskazao je i Hrvatski liječnički sindikat, treći najveći sindikat u zdravstvu, koji zbog neispunjavanja odredbe o reprezentativnosti ne sudjeluje u pregovorima, već im neformalno prisustvuje.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uvjeren je kako do štrajka u zdravstvu neće doći te da će pregovori završiti dogovorom o većim plaćama zdravstvenih djelatnika. (Hina/A.T.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene