Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan vegetarijanstva

Napravili sendvič dugačak 15 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Prijatelji životinja napravila je vege sendvič dugačak 15 metara koji su građani mogli i degustirati.

Sve to kakobi potaknula ljude da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanim prednostima veganskog načina života.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZGUBIO ŽIVCE Gost podivljao pa u restoranu pucao i ubio konobara jer je predugo čekao sendvič Slika nije dostupna Kao da je od zlata Novo guljenje turista: Kilogram zimske salame u otočkoj trgovini košta nevjerojatnih 220 kuna!

Sendvič je napravljen od vege salame i kobasica s povrćem te novog umaka koji nosi europsku vegetarijansku oznaku.

Tu su akciju Prijatelji životinja organizirali u povodu Svjetskog dana vegetarijanstva koji se na prvi dan listopada u cijelome svijetu obilježava još od 1977., a sklopu nje su pokrenuli "Vege izazov" kojim pozivaju ljude da do 1. studenog budu vegetarijanci ili vegani.

Aktivisti Udruge nude građanima informacije i besplatne tiskane materijale, a potpisuje se i peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije.

U sklopu Vege izazova, građanima će, ako se odluče na novi način prehrane, na raspolaganju biti mnoštvo recepata, radionice kuhanja i individualna pomoć takozvanih Vegan Buddyja, dugogodišnjih iskusnih vegana.

Prema zadnjim istraživanjima javnoga mnijenja, ističu iz udruge, bezmesnu prehranu prakticira više od 150 tisuća građana Hrvatske, čak 86 posto hrvatskih građana podržava vegetarijanstvo, dok se njih gotovo 30 posto izjasnilo da bi mogli i sami postati vegetarijanci. Velikoj popularnosti vegetarijanstva u Hrvatskoj i svijetu svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji.

>>Zbog nestašice hrane ljudi će morati postati vegetarijanci!?

U povodu Svjetskog dana životinja s farmi, 2. listopada, Prijatelji životinja će na Trgu kralja Tomislava u 19 sati javnim prikazivanjem kratkog filma "60 milijardi života" skrenuti pozornost na ogroman broj krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta. Ovaj datum obilježava se u organizaciji Farm Animal Rights Movement (FARM), na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija kako bi se skrenula pozornost na golemu patnju životinja koje umiru zbog ljudskih izbora.

Na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, od 9 do 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, građanima će se predstaviti brojne udruge koje se bave različitim aspektima zaštite i prava životinja. Na informativnim štandovima građani će moći dobiti tzv. bijelu listu tvrtki koje ne testiraju na životinjama i ostale letke i materijale te se informirati kako sve mogu pomoći životinjama.

Prijatelji životinja će u subotu, 5. listopada, od 10 do 18 sati, biti prisutni na obilježavanju Međunarodnog dana zaštite životinja na Bundeku, u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, uz ostale udruge koje će se tamo predstaviti.

Iz udruge pozivaju sve da obilježe ove datume osobnim aktivnim zalaganjem za dokidanje iskorištavanja i patnje životinja te da promjenama svojih životnih navika izravno sudjeluju u stvaranju boljega svijeta za sve životinjske vrste. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene