Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pune ruke posla

Napokon počelo zaprašivanje komaraca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vremenske prilike pogoduju komarcima. Visoki vodostaji, puno vlage i dosta visoke temperature - idealni su uvjeti za razvoj ličinki. Zagrepčani su na vlastitoj koži osjetili - koliko ih je u gradu! No, napokon je počelo zaprašivanje.

Od lokve do lokve i tako cijeli dan. Komarce treba uništiti prije nego što polete. Tretiranje ove godine kasni - što su građani primijetili. 'Ima ih dosta ove godine. Mora se zatvoriti navečer prozori i paziti da ne uđu, svjetlo ne paliti da ne dolaze', kazao je jedan Zagrepčanin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg!

Stručnjaci će ovih dana imati pune ruke posla. 'Traže se mjesta gdje se oni zadržavaju, znači vodu. Gleda se ima li larvi unutra i onda se izvršava larvicidno tretiranje s dopuštenim larvicidima. Postoje dopuštene tekućine i tablete koje mi koristimo', kazala je Ružica Karamatić, sanitarni inženjer.

>>
Oprez! Ove godine rekordan broj komaraca, stršljena, krpelja...

Po Hrvatskoj zuji pedesetak vrsta. 'Svi su dosadni. Velik broj vrsta zapravo čini ih izrazito prikladnim da se u svim vremenskim uvjetima, nekoj vrsti baš takvo vrijeme i prilike sviđaju', kazao j Nikola Benić sa Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Ova je godina mnogim vrstama bila idealna. Građani su primijetili da su i veći. 'Takvi su nas komarci opsjedali 2004., pa 2008. godine, znači u godinama kad su proljeća vrlo vlažna, a zime pune snijega i oborine i kada je tlo natopljeno vodom. To su komarci koji se legu u šumarcima koji su poplavljeni vodom', objasnio je Benić.

Oni vladaju u svibnju i lipnju. Tigrasti stižu u kolovozu i rujnu. Oni vole malena staništa. 'U vazama za cvijeće, u tanjurićima, ostave vodu, čak ima i slučajeva da bude na grobljima u vazama za cvijeće', kazala je Karamatić. Zato treba dobro provjeriti posude i žljebove kako bismo se uvjerili da nismo i sami uzgajivači komaraca

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene