Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka stručnjaka

PARACETAMOL OPASAN? Hrvatski liječnici smanjuju paniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski liječnici poručuju da svaki lijek može imati nuspojave i zato ni s čim ne valja pretjerivati.

Nakon što su inozemni liječnici utvrdili kako paracetamol povećava rizik od astme i oštećenja jetre i bubrega - hrvatski liječnici smanjuju paniku. Poručuju, svaki lijek može imati nuspojave i zato ni s čim ne valja pretjerivati. A opasnosti od paracetamola nema, ako se uzima u normalnim količinama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Ilustracija Do razine ljekarni Povlači lijek za djecu, sadrži nedozvoljene tvari

Tanja se ne boji paracetamola. Svojoj kćeri daje ga kad ima iznimno povišenu temperaturu.

'Nikad nije imala nikakve nuspojave, tako da stalno joj to dajemo kad ima temperaturu', kaže Tanja.

Straha nema ni Anita, iako njezin 4-mjesečni sin još nije imao temperaturu.

Diljem svijeta utrošene milijarde dolara za lijek čija je učinkovitost upitna

U istraživanje inozemnih liječnika kako paracetamol povećava rizik od astme i oštećenja jetre i bubrega - domaći liječnici ne vjeruju baš potpuno.

'Od paracetamola opasnosti nema ako se daje u uobičajenim normalnim dozama, točno se zna koje su to doze. To dobro znaju naši liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - naši liječnici u bolnicama', rekao nam je ravnatelj dječje bolnice Srebrenjak Boro Nogalo.

Ipak, svi upozoravaju - s lijekovima nikad ne valja pretjerivati. Kod povišene temperature ne mora se odmah uzimati paracetamol, pogotovo kod djece.

Organizam se može obraniti sam

Organizam se prvo može sam obraniti uz tuširanje mlakom vodom, oblozima ili čajevima.
Tek nakon temperature od 38 stupnjeva, paracetamol u obliku sirupa i čepić daje se u dozi od 15 miligrama po kilogramu tjelesne težine. Uz tri do najviše 4 doze na dan. Odrasli smiju uzeti 1000 miligrama, najviše do 4.

'Ispod 38 stupnjeva nema uopće potrebe davati lijekove protiv snižavanja temperature, ali ako niža temperatura traje duže, onda treba doći doktoru da se vidi u čemu je problem', kaže Nogalo.

U Hrvatskoj su trenutačno odobrena 83 lijeka s paracetamolom. HALMED napominje kako svi lijekovi nose koristi i rizike, te da svaku uputu o lijeku treba pažljivo čitati.

Opasni lijekovi u Hrvatskoj, brojne nuspojave

'HALMED i ovim putem poziva pacijente da čitaju uputu o lijeku koja sadrži sve najnužnije informacije, neophodne za pravilnu i sigurnu primjenu lijeka, napisane na jasan i pacijentu lako razumljiv način. Lijekove je potrebno uzimati točno kako je propisano u uputi o lijeku, odnosno sukladno uputi liječnika ili ljekarnika', poručuje HALMED.

Najčešće nuspojave na paracetamol su osip, svrbež, crvenilo, mučnine, povraćanje i bol u trbuhu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene