Franjo Varga, jedan od optuženika u aferi SMS, odlučio je progovoriti o lažnim SMS-ovima te je zbog toga još početkom mjeseca zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu. Nakon ispitivanja, njegov odvjetnik Mario Poljak kazao je da je njegov branjenik u srijedu u USKOK-u raščlanio dokumentaciju iz afere SMS, da pritom nikoga nije teretio te da nije bilo razgovora o mogućoj nagodbi, dok je Varga odbacio medijske napise da je prisluškivao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Galerija


U srijedu je Franjo Varga stigao u USKOK nakon što je sam zatražio sastanak. Varga prije i nakon gotovo trosatnog ispitivanja nije htio komentirati svoj dolazak i tijek razgovora s istražiteljima.

Vezani članci Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a Uskok optužio savjetnika Zadarske županije za namještanje natječaja za energetsku obnovu kuća Krijumčarenje ljudi, ilustracija Četvero u istražnom zatvoru zbog krijumčarenja ljudi od BiH do Slovenije kroz Hrvatsku

''Pokušali smo analizirati prijetnje koje su bile predmet vještačenja kako bismo vidjeli u kojoj mjeri su ti podaci bitni te kako bismo raščlaniti detalje vezane za sve te podatke, jer vještak nije upoznat sa svim detaljima. Nismo sklopili nikakvu nagodbu, već smo razgovarali isključivo o datotekama koje su bile predmet vještačenja. Detalje koje ćemo iznositi na suđenju nismo iznosili jer tek trebamo koncipirati obranu'', kazao je Vargin odvjetnik Mario Poljak.

Na upit zašto je Varga nakon dosadašnjih pet ispitivanja ponovno ispitan u Uskoku, Poljak je pojasnio da je ''bilo potrebno vrijeme kako bismo proučili rezultate vještačenja''. Uz to, dodao je da njegov branjenik na ispitivanju u srijedu nije nikoga teretio te da Varga ''nema nikakve veze s napisima u tjedniku Nacional''.

Tvrdnje u Nacionalu "došle od nekog drugog"

''Nismo vidjeli spis vezan za Nacional, niti znamo o čemu se radi. To što je objavio taj tjednik očito je došlo od nekog drugog. Jesu li ti napisi vjerodostojni, obzirom da se u njima spominje i Varga, ne mogu reći jer nismo vidjeli taj spis'', ustvrdio je odvjetnik dodajući kako tijekom ispitivanja nije bilo riječi ni o presretanju elektroničke pošte o kojima je pisao taj medij.

Upitan hoće li Varga, kako je ranije najavljivao, tužiteljima ''ispričati detalje koji bi mogli uzdrmati državu'', Poljak je potvrdio branjenikovu najavu pojasnivši da će o tome ''biti riječi nakon koncipiranja obrane''. Pritom je dodao kako Varga ni u kojem trenutku nije prisluškivao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a što je objavio Nacional.

''Čitav postupak je poprilično kompliciran jer određeni detalji u početku nisu dovoljno istraženi, a moj branjenik svojim šestim dolaskom u USKOK nije htio javnosti poslati neku poruku. Hoće li biti još dolazaka u USKOK, tek ćemo vidjeti", kazao je odvjetnik.

Varga je još prošlog tjedna trebao dopuniti iskaz USKOK-ovim istražiteljima u Osijeku, nakon što je u medijima najavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti.

No, prošli ponedjeljak je, po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

Transkripti o špijuniranju

Varga je prošlog utorka ispitan pa pušten iz osječke policije koja nastavlja kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je odavao službene tajne i povrijedio tajnost postupka.

Razlog novog postupka je tekst u Nacionalu od 30. travnja pod naslovom ''Transkripti o špijuniranju'', u kojem je taj tjednik objavio kako je otkrio tko su, uz bivšu suprugu potpredsjednika Sabora i HDZ-a Milijana Brkića, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije navodno osumnjičeni Brkić, njegov brat Jozo, kum Blaž Curić te Varga.

Varga je u aferi SMS optužen da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. izrađivao lažnu prepisku visokih dužnosnika i drugih osoba "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja" u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku predaje Ivice Todorića Hrvatskoj pred sudom u Velikoj Britaniji.

Uz Vargu je optužen i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, kojega tužiteljstvo tereti da je Vargi dostavljao telefonske kontake dužnosnika i drugih osoba te da je Vargu upozorio da se nalazi pod mjerama tajnog praćena i da mu se sprema uhićenje. (D.I./Hina)

Guten Tag, tetka, nemoj prekidati, pozivi su jeftini! Evo koliko vas od danas koštaju pozivi i poruke iz Hrvatske prema EU-u