Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o deificitu

UŽIVO 'Ne treba puno pameti kako bi se shvatilo kakvu gospodarsku politiku vodite'

Nakon desetodnevne stanke, Hrvatski sabor danas, u nastavku sjednice, razmotra izvješće o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište ove godine.

U tom su razdoblju ostvareni prihodi od 52,3 i rashodi od 63,7 milijardi kuna. Ministar financija Slavko Linić prošlog je tjedna iznio i podatke za prvih devet mjeseci, u kojima je ostvareno oko 79,6 milijardi kuna prihoda.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

U tom se razdoblju, po planu, trebalo ostvariti 75 posto ukupno planiranih prihoda, no ostvareno je 70,7 posto. Na rashodovnoj strani ostvarene su 92,9 milijardi kuna, što je, po Linićevim riječima, u skladu s planiranom dinamikom.

>>Linić: Vlada je napravila puno, kriv je privatni sektor!

Nakon uvodnog izlaganja o izvješću zamjenika ministra financija Borisa Lalovca, Martina Dalić, zastupnica HDZ-a, upitala je kako se planira riješiti isplaćivanje plaća i mirovina iz proračuna.

Za riječ se javio i bivši ministar gospodarstva HDZ-ov Đuro Popijač. 'Ovo je odraz vaše politike. A to je preko 300 tisuća nezaposlenih. Pad BDP-a. To su efekti politika i vaših mjera koje usmjeravate prema gospodarstvu. Ne treba puno pameti kako bi se shvatilo kakvu  gospodarsku politiku vodite', rekao je Popijač.

'Priznajete li da je povećanje PDV-a na 25% direktno utjecalo na pad hrvatskog gospodarstva?', pitao je Popijač.

I Goran Marić (HDZ) Lalovcu je zamjerio tvrdnju da su manji proračunski prihodi bili očekivani te da je hrvatsko gospodarstvo najkonkurentnije u regiji. 'Postoji li išta što se dogodi, a da vi ne očekujete', upitao je Marić, upozorivši da je u proračunu još uvijek zapisan gospodarski rast, iako i sama Vlada najavljuje pad. (Hina/V.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene