Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojeftinilo, poskupilo...

Stiže turistička sezona, a s njom i vrtoglava poskupljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolaskom ljetnih mjeseci i turističke sezone sve je više prilika za zaradu. Ugostitelji, hotelijeri, trgovci. Poželjna turistička odredišta imaju svoju cijenu koja u špici sezone višestruko raste.

Jedno od najpoznatijih turističkih odredišta i najposjećeniji nacionalni park su Plitvice. U zimskim mjesecima cijena karte iznosi 55 kuna, u predsezoni i postsezoni 110 kuna, a na vrhuncu ljetne sezone penje se na 180 kuna.

Pročitajte i ovo Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio" Rujansko ljeto u Dubrovniku Rujan kao iz snova Idealno ljeto na samom kraju ljeta: Dobrim brojkama nadaju se i u listopadu

Ovo je prvi put da su se cijene toliko povisile. U srpnju i kolovozu ulaz je skuplji gotovo za 70 %. No s druge strane jeftinije su karte izvan sezone i u zimskim mjesecima s 80 pale na 55 kuna, tada se nude i povoljniji aranžmani i sve to kažu nam iz Uprave, kako bi se posjeti gostiju i gužve ipak rasporedili tijekom cijele godine.

Hrvatske šume naplaćuju izlete, vožnju biciklom u prirodi! Evo cjenika!

Plitvice su najposjećeniji hrvatski nacionalni park pod UNESCO-vom zaštitom i svake godine obaraju rekorde posjećenosti. Za hrvatske prilike možda su skupe karte, ali strancima su svakako prihvatljive. Treba istaknuti kako dolaskom ljetnih mjeseci raste cijena života u većini turističkih mjesta.

'Cijene su za oko 30 % skuplje ljeti', kaže Ivan Balaban, slastičar iz Pule. No, osim za turiste, ljetni život puno je skuplji i za domaće stanovništvo i goste.

Restorani, kafići, tržnice i ribarnice. Cijene dižu čak i neki supermarketi. Parkirališta koja u zimskim mjesecima zjape prazna, već početkom lipnja dobivaju nove cjenike. Čak tri puta više u špici sezone skoče i cijene ulaza na Plitvička jezera. Četveročlana obitelj u srpnju će samo na ulaznice potrošiti čak 520 kuna.

'Cijene se sedam godina nisu mijenjale. S druge strane smo ostavili u predsezoni i potsezoni istu cijenu. U zimskom periodu smo snizili cijene ulaznica. Prije svega smo to napravili jer želimo poticati dolaske izvan sezone', rekla je Natalija Božičević, v.d. ravnateljica Plitvičkih jezera.

Povoljnije karte i smještaj ovaj je vikend iskoristilo oko 6.000 ljudi. 'Isplati se, tih otprilike 20 dolara koje smo sada platili nije puno za ovoliku količinu ljepote koju ovdje možete vidjeti, prekrasno je', rekao je turist iz SAD-a.

Uskoro će se, čini se, naplaćivati čak i izlet u šumu. Prema cjeniku Hrvatskih šuma, cijena vožnje biciklističkom stazom u šumi iznosi 10 kuna po osobi. A dozvola za boravak u šumi s popratnim sadržajima čak 40 kuna po osobi. Iz Hrvatskih šuma pojašnjavaju na što se to odnosi.

'Regulirano je naplaćivanje samo onih površina koje su HŠ d.o.o dodatno uredile, na primjer, površina izvan šuma na kojima su izgrađeni betonski roštilji i održavaju se travnjaci, postavljene su klupe i sjenice ili je uređen neki drugi popratni sadržaj.'

Jednak je slučaj i s korištenjem biciklističkih staza - naplaćivat će se korištenje samo onih staza koje smo mi uredili i investirali u popratni sadržaj. A jeftinije za domaće goste i stanovnike cijelu sezonu nude i poneki ugostitelji. U Dubrovniku ih je sve više.

'Jeftiniji je 30 % za domaće. Prvenstveno je to bilo za domaći puk, ali eto proširilo se i na Istrijane, Slavonce, Zagrepčane i sve ostale koji dođu', kaže dubrovački ugostitelj Stjepan Perić.

Popusti dobru dođu jer hrvatski standard i plaće, u ljetnim mjesecima - ostaju isti. Turizam je grana koja spašava hrvatsko gospodarstvo, no njezina cijena su vrtoglavi iznosi koju osim stranih gostiju, oduvijek plaćaju i domaći.

Mještani u turističkim gradovima su već naviknuli na veće cijene tijekom ljetnih mjeseci. No, ove godine uz hranu, smještaj i parking mogle bi ih neugodno iznenaditi i više cijene goriva.

Naime, pred nama je ljeto u kojem će naftne kompanije prvi puta same određivati cijene goriva. Pogotovo s obzirom na to da se te cijene već sada razlikuju s obzirom na lokacije benzinskih crpki. Podsjećamo, gorivo je skuplje na autocesti nego u manjem mjestu u unutrašnjosti. Na takve klizne cijene svakako treba na vrijeme računati i na povratku s puta ukalkulirati ih u svoj budžet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene