Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede pljuskovi

Nakon paklenih vrućina stiglo osvježenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sparina i vrućina, stigla je promjena vremena, kratkotrajna, ali intenzivna.

Osvježenje koje mnogi danima već priželjkuju stiglo je tijekom noći, no niže temperature tu su u sustavu poremećaja s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vlažan, svježiji te nestabilan zrak polako stiže nad naše područje. Tlo je već prilično jako zagrijano što će još i pojačati efekt nestabilnosti.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka

>> Vrh toplinskog vala: U Rijeci izmjerena 42 stupnja!

U Dalmaciji, posebice na jugu zadržat će se većinom sunčano i vruće. U ostatku zemlje, tijekom jutra promjenjivo oblačno, uz pljuskove i grmljavinu, ali moguće je i jače nevrijeme s tučom.

Slično će se nastaviti i poslijepodne, i dalje nestabilno uz pljuskove i grmljavinu. Puhat će umjeren, povremeno i jak vjetar sa sjevera. Temperatura, u svakom slučaju ugodnija nego proteklih dana, većinom između 26 i 31 stupanj.

Slično očekuje i sjeverni Jadran i gorsku Hrvatsku. Nastavit će se promjenjivo, može biti sunca, ali i pljuskova. U gorju će oborina mjestimice biti i obilnija. Zapuhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura, a u najtoplijem dijelu dana mjerit će se najviše 30, u Gorskom kotaru i Lici ispod 25 stupnjeva.

U Dalmaciji će se zadržati pretežno ili barem djelomice sunčano, većinom i vruće. Moguć je i kakav pljusak, vjerojatnije na sjeveru te u zaleđu. Puhat će umjerena i jaka bura, a temperatura mjestimice ponovno može dosegnuti i 34 stupnja. Kad je riječ o moru, ono je trenutno od 24 do 28, nešto toplije na Kvarneru, no s obzirom na jaku buru koju očekujemo i ono će se, vjerujem mrvicu rashladiti.

Nakon ovih pljuskova, početkom tjedna ponovno nas čeka djelomice ili pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno vrijeme. Tako nas i dalje može iznenaditi kakav pljusak. Temperatura će ponovno rasti. Slično će biti i na Jadranu. Samo ipak stabilnije uz manju vjerojatnost za kakav pljusak na sjevernom dijelu. Bura će postupno oslabjeti, a temperatura i dalje ostati iznad 30.

Pakleni dani u Hrvatskoj

Prvih šest mjeseci u ovoj godini prema analizi Amerikanaca najtopliji su otkako se u svijetu uopće mjere temperature zraka Hrvatska se ovih dana doslovno pržila! Temperatura zraka gotovo nigdje nije padala ispod 30 stupnjeva, a mnogi su se gradovi i probudili u znoju. Isijavanje zgrada u gradovima pojačava temperaturu zraka. Hrvatske ulice i trgovi većinom su bili prazni, ali su zato bile popunjene plaže što riječne, što one jadranske.

S osječkog asfalta većina je pobjegla na obalu rijeke. Promet na Dravi bio je pojačan. U rijeku se bez pića nije išlo. Ni Jadran nije uspio osvježiti kupače. Riječani su disali 'na škrge', rashladni uređaji radili su 'sto na sat'.

No za dana voda je jedino piće. Turistima u Splitu pak poslužila je i za osvježenje odjevnih predmeta. Uživalo se ipak najviše na plažama. Temperatura mora samo koji stupanj niža od zraka. Sparina je bila i na uzavrelom Stradunu.

Ovaj toplinski udar svi teško podnose, a posebice, osobe treće životne dobi i srčani bolesnici. Službe Hitne pomoći rade sto na sat. Značajan dio tegoba rješava se tijekom telefonskih razgovora. Ali stotine Hrvata ipak je naposljetku završilo na Hitnoj. U Dubrovniku su imali više intervencija nego što je uobičajeno. 'Imamo povećan broj pacijenata, pogotovo kroničnih pacijenata i pacijenata sa izrazito niskim tlakom koji dolaze zbog hipotencije i jer ne piju dovoljno tekućine i ne uzimaju dovoljno elektrolita', rekla je dr. Tamara Sokač.

Ipak, ovih dana najteže je bilo umirovljenicima koji su posljedice vrućine itekako osjetili na svojoj koži. 'Ja imam niski tlak i 90/65 i onda ako ne pijem puno tekućine, a popijem sigurno jedno dvije litre dnevno, onda mi se vrti', rekla je Ružica Rupčić. Već toliko ponavljane preporuke liječnika poslušajte još jedanput: 'Mediteranska hrana, što više povrća i voća, lešo, odnosno kuhano, ništa od teškoga, dovoljno tekućine i najbitnije da kroničari uzimaju redovito terapiju.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene