Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet problemi na Plovaniji

Novi izgred: Pahor najavio sastanak s Jorasom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da će se po dogovoru sastati s kontroverznim nacionalistom Joškom Jorasom kako bi doznao kako u ozračju dobrih odnosa Ljubljane i Zagreba riješiti njegov problem s graničnom crtom.

Joras je u četvrtak izazvao izgred na graničnome prijelazu Plovaniji, poušavajući maknuti rubnik koji mu, kako je rekao, priječi put do kuće. Pritom se pozivao na na suglasnost za uklanjanje rubnika, koju mu je izdala slovenska uprava za ceste. No, u tome su ga živim štitom spriječili hrvatski policajci.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti"

>> Hrvatski policajci spriječili Jorasa da makne rubnik

Pahor je na pitanje novinara nakon sjednice slovenske vlade odgovorio da je najprije nazvao Jorasova odvjetnika, a zatim i njega te da mu je zahvalan što je donio 'razumnu odluku' i odustao od nasilnog uklanjanja rubnika. Rekao je da je Joras, koliko on zna, pokušao provesti odluku slovenske državne uprave za ceste, ali mu je zahvalan što je nakon uvjeravanja odustao od toga. Predsjednik slovenske vlade dogovorio je sastanak s Jorasom na kojemu od njega očekuje da mu kaže kako riješiti njegovo pitanje u ozračju boljih odnosa s Hrvatskom nakon dogovora o arbitraži.

'Očekujem da mi kaže kako riješiti njegov problem'

'Očekujem da će mi reći što misli kako riješiti njegov problem, to jest što dvije države mogu učiniti za njega kako ne bi trpio posljedice činjenice da granično pitanje nije regulirano', rekao je Pahor. Dodao je da je područje na koje upozorava Joras sporno jer obje države smatraju da im pripada. 'To će područje sigurno biti predmet odlučivanja arbitraže', rekao je Pahor. Joško Joras član je Slovenske pučke stranke, a i u četvrtak je pokušavajući ukloniti rubnike uz cestu tvrdio kako je to područje slovensko i da je pod hrvatskom okupacijom. Slovenski mediji već ga godinama nazivaju 'borcem za slovensku južnu granicu'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene