Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIšta od puštanja na slobodu

Todorić se vratio u ćeliju u Remetinec: Čekat će odluku o žalbi na istražni pritvor

Domagoj Mikić ispred zatvora u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr)
Domagoj Mikić ispred zatvora u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Intervju za Dnevnik Nove TV daje Ivica Todorić (Foto: Dnevnik.hr) Intervju za Dnevnik Nove TV daje Ivica Todorić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jadranka Sloković (Foto: Dnevnik.hr) Jadranka Sloković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Josipa Krajinović (Foto: Dnevnik.hr) Josipa Krajinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić ispred zatvora u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Nešto prije 18 sati završilo je ročište Ivici todoriću te mu je određen istražni pritvor zbog opasnosti od bijega. Trenutno se nalazi u Remetincu u svojoj ćeliji. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković najavila je žalbu na tu odluku suda.

Todorić se oko 19.00 vratio u svoju čeliju u Remetinec gdje će čekati odluku o žalbi na istražni pritvor koji mu je dosuđen zbog opasnosti za bijeg. 

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Odvjetnici Ivice Todorića nudili su uvjete za puštanje na slobodu tijekom istrage iste kao i u Londonu, no sud je to odbio, izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

"Nije određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, međutim određen je zbog određen zbog opasnosti od bijega. Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj - Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto, očito je ovdje puno veći standard", rekla je u izjavi medijima nakon ročišta Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

"Mi smo ponudili 118.000 funti jamčevine, koliko smo platili u Londonu, no to je odbijeno. Imamo pravo na žalbu i poduzet ćemo sve mjere da gospodin Todorić izađe", dodala je Sloković.

"Odluka suda je takva jer nema razloga produžavati pritvor zbog nemogućnosti ispitivanja jednog svjedoka do kojega tužiteljstvo nije uspjelo doći. Što se tiče opasnosti od bijega, tvrde da se obzirom na to da gospodin Todorić nije bio u Hrvatskoj godinu dana, to se može tretirati kao bijeg. To je tumačenje u suprotnosti s našim. Mi tvrdimo da nedostupnost ne znači bijeg", objasnili su branitelji Todorića.

Odvjetnički tim obrane tvrdi da je Todorić pokušavao dati iskaz DORH-u putem video linka te da je obrana taj prijedlog podnijela, no da nikada nisu dobili odgovor. 

"Gospodin Todorić ni u jednom trenutku nije opstruirao istragu", rekla je Sloković. 

Najavljuju žalbu. 

Ivica Todorić prethodno je došao u zgradu suda, u kombiju.

"Ročište još traje, a nakon štp sasluša argumente obiju strana, i Ivice Todorića i njegove obrane, ali i što će reći tužiteljstvo, sudac istrage Zoran Luburić donosit će svoju odluku - hoće li Ivicu Todorića pustiti da se brani sa slobode ili da ide u istražni zatvor", rekla je za Vijesti u 17h  Nove TV, Josipa Krajinović. 

Sucu istrage Zoranu Luburiću su danas stigla dva prijedloga - prijedlog da se Todoriću ukine istražni zatvor, a drugi prijedlog stigao je od tužiteljstva DORH-a da se Todoriću odredi istražni zatvor zbog osnovane opasnosti od bijega. 

Unatoč čekivanju da će se Todorić danas morati pojaviti i u prostorijama Državnog odvjetništva zbog ispitivanja, to se nije dogodilo zbog istovremeno zakazanog ročišta.

Ne postoji propisani rok kada se to ispitivanje mora održati. 

U Remetincu mu je uručeno i sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe. Iako je u aferi Agrokor ukupno 15 osumnjičenih, istražni zatvor određen je samo za Ivicu Todorića. Njegova se obrana žalila na tu odluku, ali ona nije razmatrana jer je Ivica Todorić već bio u bijegu.

Nešto prije podne Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković i supruga Vesna stigle su u Remetinec. Todorićeva supruga ubrzo je napustila zatvor.

"Todorić neće podnositi osobnu žalbu jer postoji žalba obrane koja je već prije uložena, već će tražiti ukidanje istražnog zatvora", kazala je Sloković i poručila da su ispitani svi svjedoci.

„Todorić kaže da je sve u redu, da su uvjeti pristojni. Ne žali se ni na što. U prostoriji je s još jednim orkivljenikom i čeka što će se dalje događati. Nema uvjeta za određivanje istražnog zatvora po točci opasnosti od utjecaja na svjedoke. Ispitani su svi svjedoci, ja imam informaciju da je DORH čak odustao od jednog svjedoka koji je nedostupan“, kaže Sloković. 

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu poručuju kako će Todorić biti ispitan u zakonskom roku te da u ovom slučaju ne postoji obveza  ispitivanja okrivljenika u roku od 24 sata.

"U tijeku je istraga, a o dinamici istrage i prikupljenim dokazima ovisi, da li će se, kada i koliko svjedoka ispitati. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je danas sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i to iz zakonski razloga koji se navode u članku 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku ", poručuju iz Županijskog državnog odvjetništva. 

Navedeni članak odnosi se na opasnost od bijega. 

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić istaknuo kako će se ispitivanje jednog preostalog svjedoka koji se nalazi u Švicarskoj odviti dopisnim putem. Potvrdio je i kako se ispitivanje tog svjedoka odnosi na Ivicu Todorića.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene