Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu imali novca za ličioce

Nakon 35 godina, zidove osječkog suda uređuju - zatvorenici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedostatka novca, osječki sud nije mogao angažirati profesionalce za bojenje zidova. No, dosjetili su se da bi posao mogli odraditi zatvorenici. Zgradu, u kojoj je mnogima određena zatvorska kazna, toliko su dobro uredili da bi im i profesionalni ličioci mogli zavidjeti

U zgradi osječkog suda radovi na svakom koraku. Na prvi pogled ništa neobično, ali boje i valjka prihvatili su se zatvorenici. 'Zatvorenici, prema zakonu o izvršavanju kazne zatvora, mogu raditi uz jednu naknadu', kazao je Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda u Osijeku.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita

Ti zidovi 35 godina nisu vidjeli svježu boju. Novca za profesionalne ličioce sud nema. 'Jedino moguće u ovoj situaciji kada nema novčanih sredstava, kada ih je jako malo, dogovoriti te radove sa zatvorom', kazao je Rašić.

Priliku da zidove zatvora zamjene onima suda prihvatilo je šest zatvorenika. 'Ovaj posao što smo imali na osječkom sudu je tretiran kao vanjsko radilište, tako da su prioritetni bili zatvorenici koji ispunjavaju sigurnosne kriterije', kazao je Tomislav Cvitanušić, upravitelj zatvora u Osijeku.

>> Doznajte kako izgleda vjenčanje u zatvoru!

Osim sigurnosnih, zatvorenici su ispunili i profesionalne kriterije. 'Oni su doista, ono što su odradili, odradili kao pravi profesionalci, taj posao bi rijetko koja tvrtka odradila kao što bi oni', kazao je Rašić.

Nema osobe na sudu koja ne hvali rad zatvorenika. 'Svaka mogućnost da ne borave cijelo vrijeme u zatvoru je dobra mogućnost da se i oni zabave drugim poslovima', kazao je Velimir Čolović, sudac Općinskog suda u Osijeku.

Osim pohvale, zatvorenici dobiju i oko 600 kuna plaće, ali i druge povlastice. 'Kada dođe vrijeme za odlazak kući, naravno da zatvorenici koji su bili na vanjskom radilištu stječu tu mogućnost prije nego ostali', kazao je Cvitanušić. Kada izađu iz zatvora, na sud će se neki možda i vratiti, ali kao profesionalni ličioci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene