Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antiteroristički rat

Nakon 11. rujna svijet se promijenio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 11. rujna promijeniio se život svih nas, sigurnost je postala osnovna briga država, a kretanja na tržištu robe i novca posve su se promijenila.

Kao posljedica 11. rujna u svijetu je došlo do nagle promjene životnog standarda. Uvećanjem cijene nafte, cijene hrane ne prestaju rasti. Kao ni sigurnosne mjere. Tako se članice EU ne bore više protiv terorizma same unutar svojih granica, nego na europskoj razini, pa su obvezne izručiti bilo koga koga Unija zatraži.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Staford, ilustracija (Foto: Getty Images) doznaje Dnevnik Nove TV Ne ide u istražni zatvor: Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnju ženu branit će se sa slobode

Boreći se protiv terorizma sada bilo koja svjetska zemlja može tražiti pomoć NATO-a. Rusija i Amerika zabljeižile su se u nevolji i zajedničkim snagama s ostalim civiliziranim zemljama počele aniteroristički rat.

Tako su postrožene kontrole na graničnim prijelazima, u zračnim lukama. Amerika i EU sada razmjenjuju podatke o svim zrakoplovnim putnicima koji sada više ne smiju u avion unijeti gel za kosu, iglu ili flaširanu vodu kupljenu izvan zračne luke.

>> Ubijen je Osama bin Laden, najtraženiji svjetski terorist

>> Amerikanci na ulicama slave smrt bin Ladena

U strahu od falsifikacija uvedene su biometrijske putovnice, s otiscima prstiju i digitalnim fotografijama. Osoba se mora slikati bez naočala, i samo s kosom do pola čela. Odnos država prema useljenicma, azilantima i izbjeglicama nerijetko je gotovo neprijateljski. Kriteriji prihvata su postroženi, a isteci viza i boravišnih dozvola ne toleriraju se više ni dana.

Javna okupljanja pod budnijim okom policije. Na nekim mjestima sada su i nemoguća. Tako je i od 2005. bilo kakvo okupljanje na Markovom trgu zabranjeno uz obrazloženje bivšeg premijera Sanadera potrebom jačanja mjera sigurnosti nakon 11. rujna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene