Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi popustili, ali ne dovoljno

Nakon 10 sati nema dogovora: Mljekari tijekom dana odlučuju o blokadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 10 sati razgovora u Ministarstvu poljoprivrede nije postignut dogovor između mljekara i otkupljivača o cijeni mlijeka.

Nakon sastanka, koji je završio nešto prije 23:30, i dalje nema dogovora o cijeni mlijeka. Farmeri su u jednom trenutku čak i pristali na smanjenje tražene cijene na 3 kune i 50 lipa po litri, a dvije najveće mljekare ponudile su 2 kune i 43 lipe, čime farmeri nisu bili zadovoljni te su najavili da će tijekom današnjeg dana odlučiti hoće li krenuti u blokade granica ili neće.

Pročitajte i ovo Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici Slika nije dostupna Milijuni eura će drugdje Ministar zaprijetio velikim proizvođačima mlijeka, otkupljivačima i trgovcima: "Ako se ne dogovorite, snađite se sami"

>> Mljekari poručili: 'Ne izlazimo iz Ministarstva dok ne vidite bijeli dim'

S druge strane, ministar Tihomir Jakovina je izjavio da su na sastanku dogovorene neke druge važne točke, poput reprograma kredita, koji su velik teret u proizvodnji mlijeka. 'Predstavnici otkupljivača, tj. mljekarske industrije, su ponudili korektivnu cijenu u odnosu na sadašnjih 2 kune i 15 lipa na 2 kune i 43 lipe. Uz mjere koje smo rekli, a govorimo o oko 167 milijuna kuna, od čega se značajan dio od gotovo 70 milijuna kuna odnosi na proizvođače mlijeka, to znači značajno povećani iznos za ovaj sektor. On možda nije sukladan očekivanjima nekih od proizvođača, ali u ovom trenutku smo vrlo odgovorno rekli što možemo. Mislim da je i ovo relativno korektna ponuda od predstavnika mljekarske industrije', rekao je Jakovina.

'Deset je sati trajao Savjet, odrađeno je puno stvari, dobrih stvari. Govorimo o predstavljanju mliječnog paketa i dogovoru oko kvalitetne izrade mliječnog kodeksa koji ćemo ukomponirati u mliječni paket, potvrdili smo mjere koje smo poduzeli kao Ministarstvo i isplate još dvije rate avansa u ovoj godini, u iznosu od 54,6 milijuna', poručio je ministar poljoprivrede.

Za najavljenu blokadu granica Jakovina je kazao da su to politikantske i populističke najave, navodeći da od prosječnih 1,5 milijuna litara koliko se dnevno isporuči mlijeka u Hrvatskoj jučer 120 tisuća litara nije došlo na odredište, što znači da je svega osam posto nezadovoljnih.

Još jednom je apelirao na sve proizvođače da prihvate sredstva koja su im osigurana za pomoć sektoru i proizvođačima.

Jakovina se osvrnuo i na nepozvan dolazak čelnika Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka Antuna Lasla napominjući kako je Laslo zaobišao sve mjere sigurnosti, pokušao prisustvovati Savjetu i kao nepozvan govoriti. Takva samoreklama i samoisticanje nisu način na koji bi se trebalo raditi na dobrobit samog sektora, kazao je ministar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene