Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li pasti dogovor?

Mljekari poručili: 'Ne izlazimo iz Ministarstva dok ne vidite bijeli dim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 13 sati u Ministarstvu poljoprivredetraje sastanak ministra Jakovine, nezadovoljnih mljekara i predstavnika mljekarske industrije.

Prije samog sastanka, nazvanog Savjet za mlijeko, izjavu je dao Davor Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka te je novinarima poručio kako Ministarstvo neće napustiti dok se ne vidi bijeli dim, odnosno dok se ne postigne dogovor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza mljekarske industrije U Saboru na raspravi o mlijeku spomenuli i emisiju Provjereno Slika nije dostupna Svi popustili, ali ne dovoljno Nakon 10 sati nema dogovora: Mljekari tijekom dana odlučuju o blokadi

>> Ogorčeni mljekari prolili 70.000 litara mlijeka, ministar im ne kani popustiti

'Naša polazna točka je otkupna cijena mlijeka od 4,05 kuna po litri', ponovio je još jednom. Istaknuo je kako hrvatski mljekari imaju potporu i europskih mljekara, koji se isto tako nalaze u financijskim dubiozama.

Blažić se nada kako neće morati noć provesti u Ministarstvu, odnosno drugim riječima, kako će mljekari postići dogovor s obje strane.

Oko 70 tisuća litara mlijeka dosad, proliveno je za ministra Jakovinu. Njegova tvrdnja da je manje od deset posto mljekara u bojkotu, razljutila ih je.

Ministar je jučer u intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao kako nema govora o manjku mlijeka na policama hrvatskih trgovina. Proizvođače mlijeka pozvao je da prolijevanjem ne nanose štetu sebi i gospodarstvu, već da pokušaju naći adekvatno rješenje.

Danas bi trebao mljekarima biti predstavljen i takozvani 'milječni paket', odnosno 'mliječni kodeks', koji bi dugoročno trebao urediti odnose između proizvođača i dobavljača mlijeka.

Sličan problem Jakovina je imao na rukama još i u veljači ove godine, no čini se kako ga je tad samo primirio, a ne riješio. Jakovina je istaknuo kako se nešto što se radilo loše 20 godina ne može popraviti u svega nekoliko mjeseci.

Ministar je rekao kako je ministarstvo osmislilo i niz mjera koje će pomoći mljekarskom sektoru, a jedna od njih je i isplata avansa za tekuću godinu.

Umjesto da danas mlijeko izvozimo, ne zadovoljavamo ni polovicu vlastitih potreba. Ulaskom u Uniju to će za potrošače značiti skuplje uvozne proizvode, a za većinu hrvatskih mljekara konačnu propast.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene