Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najviše HIV pozitivnih među gay populacijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Centra za prava seksualnih i rodnih manjina "Iskorak" predstavili su danas rezultate istraživanja "Spolno ponašanje muškaraca koji imaju odnose s muškarcima", provedena u početku ove godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Rekavši kako su 40 posto novoregistriranih HIV pozitivnih slučajeva muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, koordinator "Iskoraka" Zoran Dominiković je rekao kako su rezultati ispitivanja pokazali da je 90 posto ispitanika u zadnjih godinu dana prakticiralo oralni, a 85 posto analni seks. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi globalni pokret Za sreću isključite mobitel Slika nije dostupna Zvonko Špišić: 'Kritičan sam prema ljudima koji se u Zagrebu ne ponašaju kako treba'

Više od pola ispitanika u zadnjih su godinu dana imali dva ili manje seksualnih partnera, a 18 posto ih je imalo više od 10 partnera. 

Rezultati su pokazali i kako 57 posto njih nije se koristilo kondomom pri posljednjem analnom odnosu, a gotovo trećina je to obrazložila svojom procjenom da im kondom nije potreban. 

Velikom broju ispitanika poznate su opasnostima od HIV-a te ih se gotovo polovica testira jednom ili više puta, a čak četvrtina redovito.

 Istraživanju, koje je provedeno preko internetske stranice www.gay.hr i na tri lokacije na kojima se okuplja ta ciljana skupina, odazvalo se 1127 ispitanika. 

Osvrnuvši se na provedbu programa "Prevencija HIV/AIDS-a među muškarcima koji imaju odnose s muškarcima - STOP-AIDS", koji se provodi u suradnji s Ministarstvom zdravstva, koordinator "Iskoraka" Dorino Manzin je rekao kako je glavni cilj povećati stupanj svjesnosti o spolno prenosivim bolestima. 

Iz "Iskoraka" ponovno upozoravaju na, kako tvrde, neprihvatljivo ponašanje političara, Crkve i šire društvene zajednice prema seksualnim i rodnim manjinama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene