Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sunce je pržilo

UV zračenja veoma visoka, umjereno sa sunčanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najtopliji je dan ove godine. Sunce je najjače pržilo u Karlovcu, Osijeku i Sisku, čak 34 stupnja Celzijevih.

I zagrebačkih 33 stupnja na Jarunu je stvaralo morsku atmosferu, a na sličnim temperaturama grijala se i obala. Mnogi su tražili hlad ili osvježenje u vodi, a bilo je i hrabrih koji su lovili boju iako je u cijeloj Hrvatskoj, meteorolozi upozoravaju, gotovo rizičan indeks UV zračenja.

Pročitajte i ovo Brza brodica pomorske medicinske službe "impresivna brzina" Nova brodica pomorske medicinske službe u roku od sat vremena prevezla trudnicu s Raba u Rijeku Vozni park sanitetskog prijevoza Zadarske županije - 2 nakon medijskog istupa Jure se žrtvovao, a sad ga optužuju? "Nije poštovao upute i protokol rada"

Po jakom suncu i Hitna je pomoć imala 10 posto više intervencija. Uz starije osobe, na ovakvo vrijeme imuni nisu ni mlađi koji se ne pridržavaju savjeta. Zaštititi kožu i piti tekućinu. 'Imali smo intervencije u školama, na radnim mjestima, na cesti, osim našeg redovnog posla sa kroničnim pacijentima,' rekla je dr.med. Ileana Lučić Renaud iz Hitne pomoći.

Ovih dana izlaganje suncu treba izbjegavati. Hrvatska se zacrvenjela zbog opasnih sunčevih UV zraka čija je jačina gotovo rizična. Mnogima izgleda to ne smeta pa su na suncu i kada prži najjače. Neki su se štitili kremama, neki ne. 31 stupanj u Istri na oprez je natjerao i one manje oprezne. 'Danas jesam malo, ali inače se ne mažem nikada,' rekao nam je jedan Istranin.

'Između 10 i 17 sati osjetljiviji dio populacije, kao što djeca kronični bolesnici, to znači srčani, koji imaju visoki tlak dijabetičari, se ne bi smjeli izlagati suncu,' dodala je Lučić Renaud.  Uz opekline liječnici su posla imali i s onima koji slabije podnose vrućine. 'Vjerojatno zbog toga što ljudi se nisu pripremljeni. Moraju fizički raditi moraju biti aktivni ali nisu se pripremili za takvo izlaganje vrućini,' objasnila je Lučić Renaud.

Lakše se diše na Jadranu. Temperature mora između 22 i 25 stupnjeva. Idealni uvjeti za majstore picigina u borbi za naslov svjetskog prvaka na splitskim Bačvicama. Izbjegavati jako sunce i unositi tekućinu ovih se dana ne smije zaboraviti. Prvo osvježenje moglo bi stići tek sutra navečer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene