Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mirjana Horvat bivša je medicinaska sestra i majka dvojice sinova, koja ima 36 kilograma, a prestala je jesti s 15 godina.


Godine 2007. Mirjana je bila korak pred smrti, piše Večernji list. Ono što drugi nazivaju kliničkom smrću za nju je bio susret s bogom. Teško je disala i izgubila svijest, a kada je probudila u bolničkoj postelji shvatila je da nije na onom svijetu. Mirjana na svoja 157 centimetara visine ima samo 36 kilograma.

Vezani članci Hrana, ilustracija Hrvati godišnje bace nevjerojatne količine hrane, iz udruga apeliraju: "Pratite oznake i i donirajte viškove" Slika nije dostupna Najpoznatiji zagrebački Don Quijote za svoju će kćer učiniti baš sve

Večernji list piše da je hospitalizirana dvadesetak puta, a zadnje četiri godine u svoj organizam nije stavila ni zalogaj hrane. Na životu je održavaju dva katetera, od kojih je jedan prikopčan na bedro, a drugi izravno na tanko crijevo. Mirjana je najteži slučaj anoreksije u Hrvatskoj. Paradoksalno je da je ona medicinska sestra koja je školovana da se brine o zdravlju.

Ispričala je kako je do petnaeste godine bila sasvim normalna djevojka, a kada su počela zadirkivanja u vezi kilaže, odlučila je skinuti nekoliko kilograma dijetom kojom dominiraju jogurt i jabuke. Roditelji su bili u šoku i odveli kćer liječniku koji joj je pripisao vitamine. Mirjana se s 20 godina zaposlila u Vinogradskoj bolnici bez ikakve svijesti o sebi kao bolesnoj osobi. Godniu dana kasnije, pod pritiskom kolega, prihvatila je pomoć koja se sastojala od povremenih infuzija.

Mirjana je uskoro upoznala supruga Stjepana, i usprkos činjenici da joj zbog izgladnjivanja izostaje mjesečnica, a ako je dobije onda je ciklus neredovit, uspjela je ostati trudna. U trudnoći se udebljala osam kilograma i počela se normalno hraniti. No, događaj iz 2002. ponovno ju je vratio u pakao anoreksije, navodi Večernji list. Na ljetovanju u Zadru cijela se obitelj otrovala, ali je posljedice najviše osjetila Mirjana koja je u nekoliko dana izgubila četiri kilograma. Tada je ponovno počela izbjegavati hranu, a prije dvije godine zbog bolesti je bila prisiljena otići u invalidsku mirovinu.