Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MAJSTORI ZANATA

Ima ih sve manje, a nekad bi bez njih doslovno - vrijeme stalo: "U Hrvatskoj imamo satove od Zagorja do Vukovara pa dolje do Istre i Dubrovnika"

Aktualno Galerija Dalibor Lebarović Dalibor Lebarović Foto: Informer urar - 1 urar - 1 Foto: Informer urar - 2 urar - 2 Foto: Informer urar - 3 urar - 3 Foto: Informer +0 urar - 4 Galerija 1/5 >>
Prije izuma sata ljudi su se ravnali po suncu, da bi kasnije izumili pješčani sat. Iako je danas nezamislivo ne znati koje je doba dana, nekada je to bilo od velikog značaja za ljude.

Danas satove možemo kupiti u trgovinama, ali kada je popravljanje satova u pitanju malo je urara i to naročito onih koji znaju izraditi dijelove i popraviti sat bez obzira na njegovu starost.

U potragu za majstorom ovog zanata uputili smo se u staru zagrebačku urarsku radionicu, gdje smo razgovarali s vlasnikom Daliborom Lebarovićem:

"Radionica se na ovom mjestu nalazi od 1947. godine, a moj djed je 1953. godine počeo održavati javni sat na Kvaternikovom trgu. Budući da je taj sat dobro održavao i sat je radio, kroz nekoliko godina je održavao sve satove u gradu Zagrebu. U ono doba su bili česti natpisi u novinama 'da sat ne ide'."

Od sata na Kvaternikovom trgu do javnih satova u vodećim hrvatskim gradovima i otocima. Sveukupno na tristo lokacija.

"Prvi satovi u gradu Zagrebu postavljeni su dvadesetih godina 19. stoljeća i oni su bili uvezeni iz Beča. Kasnijih godina smo sami počeli proizvoditi satove, točnije 80-ih i postavljati nove satove. U Hrvatskoj imamo satove od Zagorja do Vukovara i opet dolje do Istre i Dubrovnika, najdalji je u Cavtatu."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očevid u tijeku MORH: Pronađen je smrtno stradali hrvatski vojnik na području Varaždinske županije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utjecaj pandemije Plenković se osvrnuo na Milanovića i vraćanje u Banske dvore: ''Nisam to čuo. Ne pratim ga. Sjednice će i dalje biti u NSK''

Iako ovo zvuči odlično, zamislite pomicati kazaljke na satu u vrijeme promjene vremena. Ipak satovi znaju stati i zbog raznih vremenski neprilika.

"Javni sat može stati zbog više stvari. Može stati zbog nestanka struje, udara groma, udara auta u ormarić od sata, miševa, mrava, osa, pčela. Puno je razloga."

I dok su u modi digitalni satovi, zanimljivo je da se mehanički satovi mogu popravljati, a popravak digitalnog sata je vrlo rijedak.

"Popravljamo satove građana, ručne i zidne i stojeće, a po gradovima popravljamo sve vrste javnih i toranjskih satova, digitalnih ili analognih. Nekadašnje satove popravljamo, pa ih doradimo, trudimo se da svi satovi koje napravimo rade."

Specijalnost ove urarske radionice je uz popravak i izrada javnih satova.

"Mi vršimo popravak, ali i izradu novih satova i mi sami proizvodimo mehanizme za satove. Od kućišta, zupčanika do konačnog proizvoda i za to nam treba jedna određena količina strojeva.”

Baš poput i svih ostalih uređaja i satove bi trebalo odnijeti na servis prije nego stanu.

"U principu satovi kad se poprave oni idu desetak godina, nakon toga bi ih trebalo rastaviti, očistiti i urediti. Govorimo za javne satove, zidne satove i takve tipove satova. To vrijeme se može i produljiti, a i jako skratiti, zavisi je li jako vruće ili jako hladno ili vlažno. Imate satove u kojima tako počne mahovina rast da to ne može 'hodat'."

Treba svakako spomenuti da je ovaj obrt zaštićen i kao kulturno dobro. Stoga služili Vam satovi kao statusni simbol, ili ga nosite jer uvijek želite biti točni, pružite mu ljubav i brigu kakvu zaslužuje.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene